До новин

Суд закрив справу щодо спору між НБУ та співвласником курорту "Буковель"

22 жовтня, 2020
Резонансні справи
Суд закрив справу щодо спору між НБУ та співвласником курорту "Буковель"

6 жовтня Західний апеляційний госпсуд - з огляду на погашення Приватбанком у лютому заборгованості перед НБУ по рефінансуванню - визнав нечинним рішення Госпсуду Івано-Франківської області від 27.09.2018 в справі №909/480/18 про стягнення Нацбанком земельних ділянок з ТОВ "Скорзонера" (співвласник курорту "Буковель". Кінцеві бенефіціари - Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов).

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Суд апеляційної інстанції закрив провадження у вказаній справі у зв`язку з відсутністю предмета спору.

Нагадаємо, у травні-червні Госпсуд Дніпропетровської області та Госпсуд Києва через аналогічну підставу (погашення Приватбанком боргу по рефінансу в лютому-квітні) закрили низку справ за позовами НБУ до компаній "приватівців" (у т.ч. "Дніпроазота", ТОВ "Приватофис", ПрАТ "Ерлан" тощо).

Разом з тим, 27.07.2020 Північний апеляційний госпсуд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою НБУ на рішення Госпсуду м. Києва від 19.06.2020 (в справі №910/5172/19), яким було задоволено позов І. Коломойського до Приватбанку та НБУ щодо визнання недійсною поруки за кредитами рефінансування, які Приватбанк залучив в НБУ в період до націоналізації.

Нагадаємо, в лютому-квітні Приватбанк повністю погасив борги перед НБУ по рефінансуванню, виплативши 7,5 млрд грн. За даними Нацбанку, на 01.05.2020 у Приватбанка не було боргів по рефінансу. При цьому на початок 2017 року - тобто фактично відразу після націоналізації - обсяг боргових зобов`язань Приватбанку перед регулятором становив 18 млрд грн.

У червні-2018 НБУ подав 143 позови до юросіб, які надавали майно в заставу для Нацбанку як забезпечення боргів Приватбанку по рефінансуванню. Обсяг вимог НБУ по цим позовам становив 10 млрд грн. Серед відповідачів були “Дніпроазот”, ПАТ “Нікопольський завод феросплавів”, АТ “Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат”, АТ “Покровський гірничо-збагачувальний комбінат”, ПрАТ “Товкачівський ГЗК”, ТОВ "Агротермінал Логістік", ТОВ “Скорзонера”, ТОВ “Поділ Нерухомість”, ПрАТ “Ерлан”, ТОВ “Приватофис”, ТОВ “Гаджибей”, ПрАТ “Готель “Жовтневий”, ТОВ "Фінансова компанія "Фінілон", ТОВ "Акватера", ТОВ “Арлан”, ПрАТ “Аеробуд”, ТОВ “Еверест Істейт”, ТОВ “Перспектива Інвестмент”, ПАТ "УКРНДІІНЖПРОЕКТ", ТОВ “Укрінтерінвест”, ПАТ “Дніпрометалсервіс”, Тровелко Холдінгз Лімітед, Пеннілейн Комерсіо Інтернасіонал ЛДА тощо.

Раніше Приватбанк за спонукання НБУ утримувався від погашення рефінансування, поручителями по якому були Ігор Коломойський та пов’язані з ним структури, сподіваючись таким чином стимулювати процес погашення заборгованості корпоративних позичальників перед банком.

НБУ заявляв про сумнівні операції в Приватбанку (у т.ч. інсайдерське кредитування) в період до націоналізації на 5,5 млрд дол. Ігор Коломойський цю інформацію заперечував.

20.04.2019 Печерський райсуд м. Києва задовольнив один з позовів Ігоря Коломойського та розірвав договір особистої поруки за кредитами рефінансування, отриманими Приватбанком в НБУ до входження держави в капітал фінустанови.

У червні-2019 НБУ зазначав, що на підставі квітневого рішення Печерського райсуду м. Києва І. Коломойський намагається заблокувати розгляд позову НБУ на 6,64 млрд грн, який був поданий у Женеві (Швейцарія). Також Нацбанк висловлював думку, що нові позови, подані І. Коломойським про визнання недійсною поруки по рефінансуванню, - це знову таки “спроба І. Коломойського зупинити, а в подальшому й унеможливити розгляд ініційованих НБУ справ у Швейцарії” (цитата).

02.06.2020 Верховний Суд визнав борг Приватбанку перед АТ "Нікопольський завод феросплавів" на 22 млн грн, які завод як майновий поручитель сплатив для НБУ в рамках часткового погашення заборгованості Приватбанку по рефінансуванню.

Коментарі
Додати коментар