До новин

Верховний Суд не застосував "антиколомойський" закон у спорі Суркісів та Приватбанку

22 жовтня, 2020
Резонансні справи
Верховний Суд не застосував "антиколомойський" закон у спорі Суркісів та Приватбанку

Велика Палата Верховного Суду в постанові від 15.06.2020 не стала застосовувати норми банківського закону № 590-ІХ (так званий "антиколомойський" закон) у справі №826/20221/16 про списання 1 млрд грн депозитів сім'ї Суркіса під час націоналізації Приватбанку.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Liga.net.

Мова про текст відповідного рішення Великої Палати Верховного Суду, який був опублікований у судовому реєстрі 22.09.2020.

Своїм позовом Суркіси намагалися скасувати постанову НБУ №105, в частині, де регулятор визнає їх пов`язаними з екс-власником Приватбанку Ігорем Коломойським, оскільки Ігор Суркіс спільно з Коломойським володіє медіахолдингом "1+1".

15.06.2020 Велика Палата Верховного Суду постановила закрити провадження. Тоді представники держави припускали, що суд задовольнив клопотання НБУ і застосував норми банківського закону (прийнятий 13 травня 2020), які прямо забороняють скасовувати рішення держорганів.

Згідно з текстом рішення, Верховний Суд вирішив взагалі не розглядати питання застосування норм закону в справі Суркісів, вказавши, що "клопотання НБУ слід скасувати, оскільки провадження підлягає закриттю на інших підставах".

Зокрема, в пунктах 80-81 рішення Великої Палати йдеться, що "позовна вимога про визнання протиправним і скасування рішення НБУ від 13 грудня 2016 №105 в частині визнання позивачів пов`язаними Приватбанком особами за своєю суттю - це не позовна вимога, а підстава для позовної вимоги. Причиною звернення позивачів до суду є їх прагнення отримати від банку грошові кошти".

23.09.2020 Верховний Суд перенаправив всі матеріали справи до Печерського райсуду м. Києва, який повинен відновити провадження.

Коментарі
Додати коментар