До новин

ОАСК розглядає позов про заміну керівників Приватбанку

20 листопада, 2020
Резонансні справи
ОАСК розглядає позов про заміну керівників Приватбанку

Окружний адмінсуд Києва (ОАСК) повідомив, що знову відкрив провадження у справі про зміну голови правління Приватбанку Петра Крумханзла і глави наглядової ради фінустанови Шерон Іскі.

Про це пише Інтерфакс-Україна, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

Згідно із заявою прес-служби суду, ОАСК просять визнати протиправною "бездіяльність Національного банку" (цитата), яка, за оцінками позивача, полягає у "ненаправленні до наглядової ради АТ КБ «Приватбанку» вимоги про заміну голови правління банку Петра Крумханзла та голови наглядової ради Шерон Іскі" (цитата).

"Позивач просить ОАСК зобов’язати Нацбанк направити до АТ КБ «Приватбанк» вимогу про звільнення відповідних керівників через не забезпечення ними, на думку позивача, належного виконання своїх посадових обов’язків, що призвело до порушення банком вимог законодавства", - зазначено в повідомленні ОАСК.

Поточний стан справи - відкрито провадження.

Нагадаємо, 26.08.2020 Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов вказаного позивача (профспілки) до Кабміну в справі №910/4508/20 про зобов’язання розірвати трудовий договір з главою правління Приватбанку (Петром Крумханзлом).

Суд констатував, що в Кабміну відсутні повноваження на призначення (звільнення) голови правління банку, а також вказав, що призначення і звільнення голови та членів правління банку належить до виключної компетенції наглядової ради банку.

Раніше повідомлялося, що на профспілку працівників Приватбанку, яка подавала вказаний позов, можуть мати вплив екс-акціонери фінустанови. Щоправда, прямих доказів цього не наводилося.

04.05.2020 Печерський райсуд м. Києва відмовився задовольнити позов “Первинної профспілкової організації співробітників Приватбанку” до наглядової ради Приватбанку про зобов’язання розірвати трудовий договір з главою правління банку і звільнити його із цієї посади (справа №757/66492/19-ц).

08.10.2020 Київський апеляційний суд залишив це рішення без змін.

18.02.2020 Печерський райсуд м. Києва задовольнив заяву представника Кабміну та представника членів наглядової ради Приватбанку й закрив провадження в справі №757/60654/19-ц (за позовом "Первинної профспілкової організації співробітників Приватбанку" до дев’яти членів наглядової ради Приватбанку про визнання трудових контрактів недійсними).

Серед відповідачів у цій справі були в т.ч. Мінфін і Кабмін (призначив наглядову раду Приватбанку). Як третя особа в справі фігурував НБУ (погодив склад наглядової ради Приватбанку) і Генпрокуратура.

При цьому суд роз`яснив позивачу “його право на звернення з позовом у порядку господарського судочинства” (цитата).

Нагадаємо, наглядову раду Приватбанку очолює Шерон Іскі - в минулому радник Казначейства США та експерт-консультант МВФ. Серед незалежних членів наглядової ради націоналізованого банку - також Надір Шейх, Еран Кляйн, Себастіан Шьонайх-Каролат, Ольга Томаш, Роман Сульжик. Представником держави за квотою Президента в наглядовій раді Приватбанку є Юлія Мецгер, за квотою Кабміну - Артем Шевальов, за квотою Верховної Ради - Сергій Олексієнко.

04.10.2019 Жовтневий райсуд м. Дніпро зобов’язав прокуратуру Дніпропетровської області розглянути заяву "Первинної профспілкової організації співробітників Приватбанку" про визнання потерпілим у кримінальному провадженні №42018040000000891, у рамках якого розслідується, чи мала місце розтрата коштів членами правління Приватбанку при залученні HR-консультантів (представника бренду «Odgers Berndtson» в Україні ТОВ «Телент Едвайзорс», а також ТОВ «Сі Еф Сі Консалтінг компані»), “зважаючи на те, що в структурі даного банку є підрозділи, які здійснюють підбір персоналу та інформаційне забезпечення АТ КБ «Приватбанк»” (цитата з судових матеріалів). У вересні-2019 в рамках цієї карної справи в головному офісі Приватбанку силовики провели обшук.

23.10.2019 Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов Приватбанку до Міністерства юстиції та держреєстратора Мін’юсту про скасування рішення щодо реєстрації Всеукраїнської професійної спілки працівників Приватбанку (справа №910/9126/19). 28.01.2020 Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Приватбанку та залишив без змін рішення суду першої інстанції в цій справі.

Коментарі
Додати коментар