До новин

Суд не зняв арешти з акцій "Мотор Січі"

13 січня, 2021
Резонансні справи
Суд не зняв арешти з акцій "Мотор Січі"

Шевченківський суд Києва відмовив у знятті чотирьох однотипних арештів з 56% акцій заводу "Мотор Січ" за клопотаннями його інвесторів – компаній "Бізнес Хаус Хелена" і Skyrizon.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Liga.net.

Адвокат "Бізнес Хаус Хелена" Олександр Максименко клопотав про виклик до суду як свідків президента "Мотор Січі" В`ячеслава Богуслаєва і ряду співробітників держструктур. На підставі документів, підписаних цими чиновниками, було порушено кримінальну справу і арештовано акції компанії. Суддя відхилив клопотання.

За словами адвоката "Бізнес Хаус Хелена", арешт був накладений, щоб не допустити участі Китаю як потенційного інвестора в "Мотор Січі" та витоку технологій компанії в Китай.

У ході засідання слідчий заявив, що керівництво "Мотор Січі" зверталося до президента України і в СБУ з проханням захистити компанію від втручання іноземних акціонерів. Слідчий прокурор заявив, що арешт накладено законно і підстав для його зняття немає.

ПАТ "Мотор Січ" - один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж в 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку.

У квітні 2018 року акції "Мотор Січі" були заарештовані за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у відкритій у липні 2017 року кримінальній справі про держзраді і замах на диверсію.

Арешт акцій обмежує вплив нових інвесторів на компанію. За цей час на "Мотор Січі" не відбулося жодне зібрання акціонерів і неможлива виплата дивідендів.

У листопаді 2020 року дочірня компанія Skyrizon китайської Beijing Xinwei Technology Group і DCH бізнесмена Олександра Ярославського повідомили про намір подати оновлену спільну заявку в АМКУ на покупку "Мотор Січ".

На початку грудня китайські інвестори направили в міжнародний арбітраж позов про стягнення з держави Україна збитків, який оцінили в $3,5 млрд.

Коментарі
Додати коментар