До новин

ФГВФО не домігся арешту головного офісу банку "Аркада"

15 січня, 2021
Резонансні справи
ФГВФО не домігся арешту головного офісу банку "Аркада"

11 січня Печерський райсуд Києва відмовився задовольнити клопотання ліквідатора банку "Аркада" про забезпечення позову до Олега Неліна у справі №757/52482/20-ц й накладення арешту на головний офіс банку "Аркада" площею 14,1 тис кв м, який знаходиться в центрі Києва.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

У своєму позові представник ФГВФО просить суд застосувати наслідки нікчемності правочину шляхом скасування реєстрації права власності та припинення визнання права власності на нерухоме майно.

Нагадаємо, 25.08.2020 правління НБУ вирішило віднести банк "Аркада" до категорії неплатоспроможних, у зв’язку зі зменшенням нормативів капіталу менше ніж до однієї третини від мінімального встановленого рівня через втрату банком основного активу – згаданої будівлі головного офісу та земельної ділянки.

Як зазначав регулятор, у 2019 році банк "Аркада" надав цю нерухомість як заставу за кредитом, залученим пов’язаною з банком компанією-забудовником. На момент укладання кредитного договору оціночна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (майже 27% від усіх активів банку). Кредитор через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником переоформив на себе право власності на цю будівлю. Як зауважував Нацбанк, у зв’язку з цим банк "Аркада" відобразив списання з балансу зазначеного об’єкта нерухомості, й капітал банку впав нижче нормативного рівня та став від’ємний.

"Національний банк, вивчивши матеріали про переоформлення права власності на об’єкт (договір застави, кредитний договір та додатки до нього), звернувся до Національної поліції України із заявою з приводу неправомірних дій посадових осіб банку та проханням зберегти зазначену нерухомість", - йшлося в заяві НБУ.

19.08.2020 Печерський райсуд м. Києва на вимогу Фонду гарантування в рамках забезпечення позову наклав арешт на головний офіс банку “Аркада” та земельну ділянку під ним. Також суд заборонив власнику цих об’єктів нерухомості вчиняти будь-які дії, спрямовані на відчуження майна, перехід права власності, надання в забезпечення тощо, а також заборонив держреєстраторам вчиняти відповідні реєстраційні дії.

Олег Нелін подавав апеляційну скаргу на вказану ухвалу суду першої інстанції від 19.08.2020. Він значився в держреєстрі речових прав на нерухоме майно як власник будівлі банку “Аркада” та земельної ділянки під ним (право власності зареєстроване в липні 2020 року після зняття арешту, який накладався в рамках кримінального провадження №12020100000000254 щодо можливих зловживань посадовців банку "Аркада" та заволодіння коштами довірителів фонду фінансування будівництва). Також повідомлялося, що Олег Нелін передав вказане нерухоме майно в іпотеку для Тараса Бурдейного.

Цих двох фізосіб пов’язували з Миколою Злочевським - екс-міністром екології часів Януковича, власником газовидобувної компанії Burisma (наразі М. Злочевський - у розшуку).

У судових матеріалах зауважувалося, що за даними ФГВФО, у вересні 2019 року банк “Аркада” передав в іпотеку (для О. Неліна) свій офіс та земельну ділянку під ним як забезпечення боргових зобов’язань ТОВ “Будеволюція” (особа, яка була пов’язана з банком “Аркада”; забудовник ЖК «Патріотика» та «Патріотика на Озерах») за договором позики на 260 млн грн (як зазначається, ринкова вартість офісу - 554,8 млн грн, земельної ділянки - 65,6 млн грн).

За оцінками ФГВФО, АКБ «Аркада» безоплатно позбавився свого майна на суму понад 600 млн грн, маючи проблеми з ліквідністю.

У листопаді 2020 року Госпсуд м. Києва змінив управителя Фонду фінансування будівництва ЖК «Патріотика» з банку «Аркада» на нового управителя – ТОВ «Фінансова компанія «Гарант Капітал», яке пов’язували з Вадимом Столаром.

За інформацією об’єднання інвесторів ЖК "Еврика", "Патріотика" та "Патріотика на озерах", також суд змінив управителя ФФС “Еврика” на ТОВ «ФК«Гарант Капітал».

Коментарі
Додати коментар