До новин

Суд почав банкрутство Алчевського коксохіму

18 січня, 2021
Банкрутство підприємств
Суд почав банкрутство Алчевського коксохіму

Госпсуд Луганської області відкрив провадження у справі про банкрутство ПАТ "Алчевський коксохімічний завод".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

Це підприємство знаходиться на окупованій Росією частині Донбасу. Воно входить у корпорацію “ІСД”, яка належить структурам, близьким до російської держкорпорації ВЕБ.РФ; міноритарії - Сергій Тарута й Олег Мкртчан (засуджений у РФ до 9 років колонії).

Згідно з судовими матеріалами, ініціатором процедури банкрутства ПАТ "Алчевський коксохімічний завод" є компанія Indumet S.A. (Люксембург).

11.01.2021 Госпсуд Дніпропетровської області відкрив провадження в справі №904/7022/20 про банкрутство ПАТ “Дніпропетровський трубний завод” (теж входить у корпорацію “ІСД”; у держреєстрі бенефіціаром заводу вказаний Сергій Тарута).

Згідно з судовими матеріалами, ініціатор відповідної процедури - ТОВ "Торговий дім Фітоліт-Лаймстоун".

16.10.2020 Госпсуд Дніпропетровської області - в рамках справи №904/2104/19 про визнання банкрутом ПАТ “Дніпровський металургійний комбінат” (входить у корпорацію "ІСД") - ввів процедуру санації підприємства.

Кредитори заявляли про вимоги до ПАТ “Дніпровський металургійний комбінат” на суму близько 130 млрд грн, з яких 14.11.2019 суд першої інстанції визнав вимоги на суму понад 87 млрд грн, у т.ч. вимоги ТОВ "Оптимал Трейд" - на 20,9 млрд грн; ТОВ "Метінвест Холдинг" - 20,7 млрд грн; ТОВ "Таффі Плюс" - 18,9 млрд грн; ТОВ "Зета Інвест" - 11,2 млрд грн; ПрАТ "Дніпровський коксохімічний завод" - 8,5 млрд грн; Indumet Limited - 2,76 млрд грн; Корпорації "Індустріальна Спілка Донбасу" - 1,3 млрд грн тощо.

При цьому тоді (в листопаді-2019) Госпсуд Дніпропетровської області відхилив вимоги Indumet SA - на 23,6 млрд грн, Indumet Limited - на 13,8 млрд грн, Promeritum Fund SPC - 1,7 млрд грн, Landmont Limited - 1,3 млрд грн, Flodinal Limited - на 1,1 млрд грн, ПАТ “Алчевський коксохімічний завод” - на 928 млн грн тощо.

05.02.2020 Центральний апеляційний госпсуд вніс зміни в ухвалу в Госпсуду Дніпропетровської області від 14.11.2019, серед іншого відхиливши вимоги Indumet Limited на 16,3 млрд грн та визнавши вимоги компанії лише на 287 млн грн. Суд апеляційної інстанції також відмовився задовольнити скарги Indumet SA, Indumet Limited, Promeritum Fund SPC, Landmont Limited, ПАТ “Алчевський коксохімічний завод”, які просили визнати їх грошові вимоги (відхилені судом першої інстанції).

03.09.2020 Верховний Суд відмовився задовольнити скаргу ПАТ “Дніпровський металургійний комбінат” та залишив без змін ухвалу Київського апеляційного суду від 24.02.2020 (в справі №824/180/19), якою було задоволено компанії Indumet SA та надано дозвіл на виконання рішення Лондонського міжнародного арбітражного суду від 25.03.2019 про стягнення з ПАТ “Дніпровський металургійний комбінат”, ПАТ “Алчевський металургійний комбінат”, ПАТ “Алчевський коксохімічний завод”, Корпорації “Індустріальна спілка Донбасу” понад 350 млн дол.

Відповідні права вимоги Indumet SA через низку транзакцій набуло від західних банків (у т.ч. Deutsche Bank, Societe Generale, Raiffeisen, OTP, Barclays, Morgan Stanley, Citibank тощо).

Нагадаємо, в 2013 році Сергій Тарута оцінював загальний борг ІСД перед західними банками на 2,5 млрд дол.

У грудні 2017 року “ІСД” заявила про втрату контролю над ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» (відкрито провадження в справі про банкрутство; кредитори заявляли про вимоги на 125 млрд грн), а також іншими пов`язаними підприємствами, що знаходяться на окупованій Росією частині Донбасу. За даними ЗМІ, "Алчевський меткомбінат" перейшов під контроль структур Сергія Курченка.

У 2016-2017 роках група “Метінвест” Ріната Ахметова та Вадима Новинського повідомляла про отримання судових рішень щодо стягнення з “Дніпровського меткомбінату” заборгованості й штрафів на 9,7 млрд грн. Тоді ж на меткомбінаті з’явилися менеджери, які є вихідцями з групи “Метінвест”. Як повідомлялося, постачання сировини та збут продукції ДМК здійснювався знову ж таки через структури “Метінвесту”.

“Метінвест” мав намір придбати польський завод ISD Huta Częstochowa (в процедурі банкрутства), який належав групі “ІСД”. Влітку повідомлялося, що зрештою єдиним претендентом на підприємство залишилася китайська компанія. Однак вже у жовтні з`явилася інформація, що хоча відповідна угода й була укладена, зрештою вона зірвалася.

Коментарі
Додати коментар