До новин

Бахмутський завод "Вістек" хоче стати банкрутом, підприємство не може погасити кредит

20 січня, 2021
Банкрутство підприємств
Бахмутський завод "Вістек" хоче стати банкрутом, підприємство не може погасити кредит

Наприкінці 2020 року акціонери ПрАТ "Машинобудівний завод "Вістек" зібралися на загальні збори, на яких вирішили оголосити про банкрутство. Для цього підприємство подало до суду.

Загальна сума, яку не може виплатити підприємство — понад 100 млн гривень, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Вільне радіо.

У 2013 році ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" дав кредит ПрАТ "Машинобудівний завод "Вістек" на 120 мільйонів гривень під ставку 20% річних. Повернути їх потрібно було до жовтня 2014 року. Але коли термін вийшов, представники заводу кілька разів укладали з банком угоди, згідно з яким змінювали графік погашення боргу та зменшували сам борг, адже періодично вносили кошти. Але погасити кредит повністю так і не вийшло.

Тож банк звернувся до суду, щоб стягнути борг з заводу. Станом на кінець грудня 2020 року цей борг становив  понад 117 млн гривень: майже 95 млн грн заборгованість по кредиту, 8.5 млн — відсотки, 11.6 млн пеня по кредиту, а також штрафи та судові збори. У березні 2020 року Господарський суд ухвалив рішення стягнути борг, а у листопаді наклав арешт на кошти, рухоме та нерухоме майно “Вістеку” та відкрив справу про примусове стягнення грошей. Але грошей, щоб заплатити борг, у заводу немає.

Вирішили оголосити про банкрутство наприкінці 2020 року. Журналісти Вільного радіо дізнались з Загальнодоступної інформаційної бази даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів (НКЦПФР), що ПрАТ “Машинобудівний завод “Вістек”, який знаходиться в Бахмуті, скликав загальний збір акціонерів 26 грудня. Серед питань з порядку денного було прийняття рішення звернутися до суду, щоб відкрити справу про банкрутство.

А вже через 3 дні після зборів, 29 грудня 2020 року, “Вістек” подав заяву до Господарського суду Донецької області про відкриття провадження у справі про банкрутство. Але суд віддав назад заяву на дооформлення, щоб завод надав більше доказів своєї неплатоспроможності. Чи внесли правки юристи нам наразі дізнатися не вдалося.

Зазначимо, згідно з даними НКЦПФР,  станом на 3 квартал 2020 року найбільшими власниками заводу є українські компанії ПАТ “УКРПІДШИПНИК”, в якої є 66,6% акцій, ТОВ “Вістек” — 8,3% акцій та кіпрська компанія “VIS LIMITED” — 24,9% акцій.

Нагадаємо, бахмутський завод “Вістек” також має найбільші борги по зарплаті серед підприємств міста. Станом на осінь 2020 року завод не виплатив понад 14 млн грн своїм працівникам.

Окрім того, колишній гендиректор заводу Ордаш Дадашов і його заступник з маркетингу фігурують у кримінальній справі щодо фінансування тероризму. Слідчі запевняють, що ці топ-менеджери заводу постачали обладнання на шахти окупованої території. Возили електроди, високоміцні ланцюги та ковальсько-пресоване обладнання через Росію.

Коментарі
Додати коментар