До новин

НБУ, ФГВФО, Укрексімбанк оскаржують рішення суду щодо "олійних" активів збанкрутілого Дельта Банку

21 січня, 2021
Резонансні справи
НБУ, ФГВФО, Укрексімбанк оскаржують рішення суду щодо "олійних" активів збанкрутілого Дельта Банку

Північний апеляційний Госпсуд у грудні відкрив апеляційні провадження за апеляційними скаргами НБУ, Укрексімбанку, ліквідатора Дельта Банку на рішення Госпсуду Києва від 12.10.2020 у справі №910/6939/20, яким було задоволено позов ТОВ "Фінансова компанія "Скай" та визнано укладеним між позивачем і Дельта Банком договір про відступлення прав вимоги за 5-мільярдним пулом активів Дельта Банку, що був реалізований на аукціоні в червні 2019 року.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Йдеться в т.ч. про заборгованість за кредитними договорами ПАТ "Іллічівський олійножировий комбінат", ПАТ "Одеський олійножировий комбінат", ТОВ "ВКФ "Олір" ЛТД". У забезпеченні – 39 тис. м² промислової нерухомості (олійножировий комбінат з обладнанням) та земельна ділянка (площа 8,6 га) у м. Чорноморськ Одеської області; олійножировий комбінат площею 31 тис. м², з обладнанням з виробництва маргарину, кулінарних та кондитерських жирів, соняшникової олії та майонезу, розташований в м. Одеса на земельній ділянці площею 5,34 га.

Частина спірних активів - у заставі НБУ й Укрексімбанку.

ТОВ “ФК “Скай” (кінцевий бенефіціар - Андрій Веревський) стало переможцем вказаного аукціону з пропозицією 182,5 млн грн (відповідно дисконт становив 96%).

Ця ж фінкомпанія в березні-2019 з пропозицією 906 млн грн вже перемагала на аукціоні ФГВФО, на якому продавалися ці ж активи Дельта Банку. Однак тоді угода була заблокована судом на вимогу третьої особи.

08.07.2019 НБУ скасував своє рішення щодо погодження реалізації вказаного пулу активів, мотивуючи тим, що “проведений аукціон відбувся з наявністю обставин та можливих маніпуляцій зі сторони покупця, які могли вплинути на результат торгів та реалізацію майна за заниженою вартістю” (цитата).

09.07.2019 ФГВФО ухвалив рішення про скасування результатів торгів, проведених 07.06.2019. Фонд зауважив, що керувався при цьому в т.ч. рішенням правління НБУ про скасування погодження продажу відповідного пулу активів.

12.10.2020 Госпсуд м. Києва скасував вказані рішення НБУ та ФГВФО.

Зауважимо, що Укрексімбанк звернувся в Госпсуд м. Києва з позовом до Фонду гарантування (справа №910/17999/20), в якому просить суд скасувати рішення ФГВФО №643 від 22.03.2019 про затвердження умов продажу активів Дельта Банку. Причому держбанк обгрунтовує позовні вимоги тим, що ФГВФО не отримав згоди на відчуження заставленого майна (у 2019 році ФГВФО заявляв, що тодішнє керівництво Укрексімбанку підтримало угоду з фінкомпанією А. Веревського).

Загальний обсяг кредиторських вимог Укрексімбанку до Дельта Банку, які були забезпечені в т.ч. згаданими олійно-жировими активами, - 1,44 млрд грн.

За даними НБУ, на початок грудня 2019 року борг Дельта Банку по рефінансуванню становив 4,9 млрд грн.

На 01.10.2020 Фонд гарантування виплатив вкладникам Дельта Банку в межах гарантійної суми 15,9 млрд грн (97% запланованих виплат).

Торік історію з продажем Фондом гарантування олійно-жирових активів Дельта Банку для фінкомпанії А.Веревського розслідувало ДБР.

Коментарі
Додати коментар