До новин

Тарута звинуватив російський ВЕБ у банкрутстві корпорації ІСД

01 лютого, 2021
Банкрутство підприємств
Тарута звинуватив російський ВЕБ у банкрутстві корпорації ІСД

Міноритарний співвласник корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД), народний депутат Сергій Тарута звинуватив керівництво російського "Внєшекономбанку" у порушенні домовленостей щодо розвитку компанії та здійсненні планів із її банкрутства.

Про це він розповів в інтерв'ю телеканалу "Перший Діловий", повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням Інтерфакс-Україна.

За словами Тарути, у 2000-2001 роках корпорація почала залучати кредити для стабілізації роботи та розвитку підприємств, а у 2008 році домовилася з банками про реструктуризацію.

"Але третій партнер (Віталій) Гайдук сказав, що я більше не хочу інвестувати у розвиток, (...) тому я хочу продати свою частку... Ні у мене, ні у (Олега) Мкртчяна (третій партнер – ред.) грошей на це не було, оскільки весь прибуток ми інвестували у розвиток. Ми вже практично мали угоду з "Євразом" (Evraz - велика російська гірничо-металургійна компанія), що ми створюємо спільну компанію та інтегруємося в "Євраз", але розпочалася криза, і вони не змогли залучити гроші та акцептувати своїми акціонерами", - описав Тарута ситуацію на той момент.

За його словами, акціонери ІСД знайшли іншого партнера - російський ВЕБ, який придбав одного з найбільших кредиторів української промисловості - український Промінвестбанк (ПІБ).

"Ми домовилися із ВЕБ, який мені та Мкртчяну видав кредит на викуп у Гайдука його частки та на реінвестицію в компанію цього кредиту", - сказав Тарута, уточнивши, що ВЕБ погоджувався брати участь у ІСД лише з контрольним пакетом.

"Але тут потрібно було проходити процедуру погодження з Антимонопольним комітетом, і тоді ВЕБ почав так структурувати цю угоду, щоб їх не було як власників, а вони були як кредитори", - пояснив депутат.

За його словами, переговори велися і з головою ВЕБ на той момент Володимиром Дмитрієвим та його першим заступником Андрієм Сапеліним, які залучили до операції інвесткомпанію "Тройка Диалог".

"І вона допомагала структурувати так, щоб там не було безпосередньо юридичної назви "Внєшекономбанк". І тому з'явилися там "Бастіон" і ще дві компанії. Carbofer (швейцарський трейдер – ред.) планувався, але не з'явився там", - пояснив співвласник.

Тарута уточнив, що до угоди з ВЕБ він був головою ради директорів ІСД, займався стратегією розвитку корпорації, а після досягнення угоди став міноритарним акціонером і вже не впливав на процеси, а Мкртчян залишився генеральним директором.

"Рада директорів так і не була сформована, хоча у статуті була рада директорів як головний орган, але ВЕБ і "Тройка Диалог" не захотіли, щоб у мене був вплив. Займалися управлінням ВЕБ і Мкртчян, я постійно звертався до них щодо неефективного управління", - констатував депутат.

На його думку, проблема ВЕБ - це бюрократична структура, коли "краще нічого не робити, щоб потім не відповідати перед правоохоронними органами, ніж ухвалювати якісь рішення".

Тарута стверджує, що коли готувалася угода про продаж, то домовлялися, що ВЕБ далі інвестуватиме, оскільки ІСД вже придбав підприємства у Польщі, Угорщині, Пакистані, і в Нігерії будував завод, і вирішить проблеми із залізною рудою, зокрема за рахунок залізорудних родовищ у Росії. Водночас депутат визнав, що документально підтверджених домовленостей із інвестицій та розвитку не було.

"Це була "понятійна угода", - сказав він.

Бізнесмен зазначив, що однією з цілей залучення ВЕБ до ІСД було страхування і від ризиків, зокрема, від "наїзду" колишнього на той момент президента Віктора Януковича, якого Тарута, за його словами, критикував.

"Росіяни скупили кредиторку. Зокрема, компанія Indumet (Indumet SA, Люксембург, у господарському суді Донецької області ініціює банкрутство ІСД і домоглося у госпсуді Луганської області провадження у справі про банкрутство Алчевського КХЗ із претензіями у 10 млрд грн - ІФ), яка створена та афілійована із ВЕБ, (...) і потім вирішила, що український акціонер не потрібен, і (...) через банкрутство взяти під контроль всі активи", - заявив Тарута.

Він також обвинуватив ВЕБ у зриві залучення індустріального інвестора, стверджуючи, що було дуже багато охочих придбати активи ІСД.

"Росіяни захопили Донбас, зокрема захопили і частину активів ІСД - Алчевська група: три великих підприємства - меткомбінат, у який було інвестовано понад $3 млрд, Алчевський КХЗ і нова електростанція. І наразі вони перебувають в управлінні компанії, якою керує (Сергій) Курченко (перебуває за межами України – ред.). І росіяни, з одного боку, захопили ці активи, а з іншого - через свої афілійовані компанії намагаються захопити і юридично права і на ІСД, і на активи", - описав бізнесмен поточну ситуацію.

Він нагадав, що СБУ порушила справу за фактом захоплення підприємства Алчевської групи ІСД.

"Indumet (Люксембург) і Margit Holding Ltd. (Кіпр) - це афілійовані компанії ВЕБу, який перебуває під санкціями, і це означає, що Indumet і Margit також перебувають під санкціями, і якщо Україна правильно захищатиме свої права, ні Indumet, ні Margit не повинні брати участі у банкрутстві. До того ж є питання правової колізії: підприємства захоплені, і ті самі росіяни банкрутують", - наголосив Тарута.

Як повідомлялося, Тарута створив ІСД у 90-ті роки зі своїм партнером Гайдуком. Згодом до них приєднався росіянин Мкртчян. Після фінансової кризи 2008 року холдинг опинився в скрутному становищі. Внаслідок цього контрольний пакет акцій ІСД 50% + 2 акції у грудні 2009 року був проданий групі російських інвесторів за фінансової підтримки ВЕБ. Власниками 49,99% акцій ІСД залишилися Тарута та Мкртчян.

У грудні 2013 року голова ВЕБ Володимир Дмітрієв заявляв, що банк допоміг низці російських інвесторів придбати ІСД - інвестиції становили майже $8 млрд.

"Причому йдеться і про ІСД, і про "Запоріжсталь", де ми разом із одним з найбільших бізнесменів України Рінатом Ахметовим управляємо цим комбінатом", - сказав тоді голова ВЕБ.

Коментарі
Додати коментар