До новин

Судове рішення про визнання банкрутом "Укрбудспецтеха" Клімова скасоване

12 лютого, 2021
Банкрутство підприємств
Судове рішення про визнання банкрутом "Укрбудспецтеха" Клімова скасоване

2 лютого Південно-Західний апеляційний госпсуд скасував постанову Госпсуду Одеської області від 14.07.2020 про визнання банкрутом ТОВ “Укрбудспецтех” і відкриття ліквідаційної процедури у справі №916/1950/16.

2 лютого Південно-Західний апеляційний госпсуд скасував постанову Госпсуду Одеської області від 14.07.2020 про визнання банкрутом ТОВ “Укрбудспецтех” і відкриття ліквідаційної процедури у справі №916/1950/16.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Суд апеляційної інстанції констатував, що, визнаючи боржника банкрутом, суд має встановити недостатність майна для задоволення вимог кредиторів, а відповідне судове рішення не може грунтуватись лише на клопотанні комітету кредиторів.

"Суд першої інстанції не здійснив належного аналізу активів та пасивів боржника. Поза увагою суду залишилось з’ясування наявності/відсутності звіту розпорядника майна про фінансово-майновий стан боржника з наданням правового аналізу проведеній розпорядником майна процедури, зокрема, здійснення аналізу фінансово-господарського стану боржника; виявленню (за наявності) ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства; організації та проведення разом з боржником інвентаризації майна боржника та визначення його вартості", - зазначив Південно-Західний апеляційний госпсуд.

Провадження в справі про банкрутство ТОВ "Укрбудспецтех" було порушене судом у серпні 2016 року за ініціативою самої ж компанії.

Ухвалою Госпсуду Одеської області від 11.12.2017 було затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ «Укрбудспецтех», у т.ч. окремо внесені вимоги кредиторів, забезпечених заставою майна банкрута: НБУ - 3,47 млрд грн (перелік відповідних активів - тут), Сбербанку - 1,2 млрд грн, Імексбанку - 103,5 млн грн.

Відповідно до судових матеріалів, загальна сума грошових вимог конкурсних кредиторів до ТОВ “Укрбудспецтех” - 5,06 млрд грн, а вартість активів, що може бути врахованою для визначення рівня платоспроможності підприємства, - 30,5 млн грн.

Нагадаємо, НБУ в січні 2021 року повідомляв, що Одеський апеляційний суд ухвалив рішення щодо стягнення з Леоніда Клімова 309 млн грн на користь Нацбанку в рахунок погашення заборгованості “Імексбанку” за стабілізаційним кредитом.

За даними ФГВФО, вкладникам “Імексбанку” в межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 4,25 млрд грн. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку складає 9,3 млрд грн.

25.07.2019 Верховний Суд залишив без змін резолютивні частини ухвали Госпсуду Одеської області від 10.12.2018 та постанови Південно-західного апеляційного госпсуду від 27.02.2019 (у справі №916/2733/18), якими Фонду гарантування було повернуто його позовну заяву до колишніх бенефіціарів (у т.ч. Леоніда Клімова) і топ-менеджерів Імексбанку про стягнення 18,98 млрд грн заподіяної шкоди, яка, за версією ФГВФО, була спричинена Імексбанку діями вказаних пов`язаних осіб під час вирішення питання “щодо реалізації кредитної політики за 76 кредитними договорами” (цитата).

Верховний Суд констатував, що вимоги про стягнення шкоди у конкретно визначеному позивачем за кожним окремим кредитним договором розмірі “є самостійними вимогами, які не пов`язані ні підставами виникнення, ні поданими доказам та не є основними і похідними одна від одної, оскільки від задоволення одних не залежить задоволення інших”.

Фонд повідомляв, що оціночна вартість активів "Імексбанку" становить менше 15% від суми, зафіксованої у бухгалтерській звітності банку: у той час, як «на папері» вартість активів, включених до ліквідаційної маси, складає 14,95 млрд грн, чотири незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 2,1 млрд грн.

За даними ФГВФО, 90% корпоративних кредитів в Імексбанку були інсайдерські. Як зауважував Фонд, за кілька місяців до визнання банку неплатоспроможним з нього були виведені високоліквідні застави (у т.ч. нерухомість біля моря) по 41 кредиту юросіб-інсайдерів. Замість цього єдиним забезпеченням за договорами на суму 8,3 млрд грн став футбольний стадіон “Чорноморець”. Як повідомлялося, незалежні оцінювачі оцінювали його на суму 1,2 млрд грн.

Компанія Allrise Capital Inc. у травні 2020 року за 193,8 млн грн викупила стадіон “Чорноморець” у Фонду гарантування вкладів. У складі відповідного лоту, крім спортивної частини, був у т.ч. бізнес-центр із рестораном площею 10,8 тис. кв.м, фітнес-центр (4,3 тис. кв.м), готель (9,8 тис. кв.м), підземний паркінг.

Коментарі
Додати коментар