До новин

ФГВФО не вдалося відсудити в колишніх акціонерів і керівників банку "Траст" 395 млн грн

24 лютого, 2021
Резонансні справи
ФГВФО не вдалося відсудити в колишніх акціонерів і керівників банку "Траст" 395 млн грн

1 лютого Госпсуд Києва відмовився задовольнити позов Фонду гарантування до колишніх керівників банку "Траст" у справі №910/9851/20 про відшкодування шкоди в розмірі 395 млн грн, яка, за оцінками ФГВФО, була завдана внаслідок "неналежного виконання відповідачами своїх трудових зобов'язань" - веденням "ризикованої діяльності, що суперечила інтересам банку "Траст" і його кредиторам".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Серед відповідачів - у т.ч. мажоритарний акціонер банку "Траст" Володимир Авраменко (був членом наглядової ради), Сергій Будкін (був главою наглядової ради), Сорін Маєрян (був главою правління), інші члени правління й наглядової ради банку.

НБУ визнав банк "Траст" неплатоспроможним і відправив на ліквідацію у грудні 2016 року.

Згідно з судовими матеріалами, ФГВФО в своєму позові посилався на частину п’яту і шосту статті 58 закону «Про банки і банківську діяльність», відповідно до якої пов’язана з банком особа за порушення вимог законодавства, у т.ч. нормативно-правових актів НБУ, здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, або доведення банку до неплатоспроможності несе цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність. Причому пов’язана з банком особа, дії або бездіяльність якої призвели до завдання банку шкоди з її вини, несе відповідальність своїм майном.

Натомість суд вказав, що в 2013-2015 роках відповідна стаття закону мала іншу редакцію, а саме, що власники істотної участі, керівники банку (крім керівників відокремлених підрозділів банку) за фіктивне банкрутство, доведення до банкрутства або приховування стійкої фінансової неспроможності банку несуть відповідальність.

Водночас, зауважив суд, “позивач не розмежував по періодам суму завданих збитків відповідачами, відповідно до законодавства, яке діяло на період 2013-2015 роки та пів року 2016 року”, а “нова редакція статті 58 Закону України «Про банки і банківську діяльність» не може бути застосована до даних правовідносин, а саме за період 2013-2015 років, оскільки не має зворотної дії”. Крім того, “жодна пов`язана особа ПАТ Банк «Траст» не була визнана винною та притягнута до кримінальної відповідальності за статтею 218-1 Кримінального кодексу України «Доведення банку до неплатоспроможності»”, а “передбачена відповідно до ст. 58 Закону України «Про банки і банківську діяльність», відповідальність керівників банку у випадку віднесення його до категорії неплатоспроможних наступає лише за наявності їх вини” (цитати з судового рішення).

“Відповідно прес-релізу Національного банку України, щодо віднесення ПАТ Банк «Траст» до категорії неплатоспроможних, погіршення фінансового стану ПАТ Банк «Траст» мало системний характер та спричинено низкою чинників, зокрема, значний обсяг кредитів банку надавався на територіях, на яких здійснювалася АТО. Через відсутність обслуговування таких кредитів, фінансовий стан банку значно погіршився, капітал банку набув від`ємного значення (на 01.12.2016 - «-» 135 млн. грн.), що у свою чергу спричинило порушення економічних нормативів.

<...> Беручи до уваги те, що позивачем документально не підтверджено наявність складу правопорушення, як і не доведено розміру шкоди, вини осіб, які визначені відповідачами та причинно-наслідкового зв`язку між їх діями і визначеною Фондом шкоди, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню”, - йдеться в рішенні Госпсуду м. Києва від 01.02.2021.

Коментарі
Додати коментар