До новин

Бондарчук: Правоохоронці незаконно переслідують арбітражного керуючого Лахненка

01 березня, 2021
Резонансні справи
Бондарчук: Правоохоронці незаконно переслідують арбітражного керуючого Лахненка

Виконуючий обов'язки голови Національної асоціації арбітражних керуючих Олександр Бондарчук звинуватив правоохоронні органи у тому, що вони переслідують арбітражного керуючого Євгена Лахненка "з безпрецедентним порушенням норм чинного КПК, прав людини і загальнолюдських принципів".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пост Бондарчука у Facebook.

"Вчора черговий раз не відбулося засідання Апеляційного суду по причині: «... не прийшли матеріали з Печерського суду ...». І це при тому, що граничний термін розгляду Апеляційним судом скарги, згідно норм чинного КПК, закінчився ще 4 лютого.

Тобто Євген Лахненко сьогодні заручник «системи», позбавлений права на своєчасний розгляд своїх апеляційних скарг, але при цьому покараний за нібито несвоєчасне виконання процесуальних обов'язків.

Ця ситуація не може залишити нас байдужими. Ми боремося! Національна асоціація арбітражних керуючих України бореться."

За даними НААКУ, Лахненку повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого статтею 365-2 Кримінального кодексу (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги).

26 січня до Лахненка було застосовано запобіжний захід у вигляді 12,3 млн грн застави. Ухвалою Печерського суду Києва від 15 лютого до нього також застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Національна асоціація арбітражних керуючих України:

  • Висловлює своє занепокоєння щодо судових процесів проти арбітражних керуючих, які не проводяться у відповідності з європейськими стандартами справедливості, неупередженості, прозорості та незалежності;
  • Закликає органи досудового розслідування та прокуратури гарантувати об'єктивність та прозорість як досудового розслідування, так і судового контролю над ним, які повинні відповідати правовим стандартам справедливості та загальноприйнятим практикам;
  • Наголошує на потребі дотримуватись зобов'язань держави щодо верховенства права при кримінально-правовій кваліфікацій дій арбітражних керуючих.

Член Науково-консультативної ради при НААКУ, доктор юридичних наук, професор Олена Беляневич 24 лютого підготовила науковий висновок щодо правового статусу арбітражного керуючого (керуючого санацією) відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»:

  • Арбітражний керуючий зобов’язаний виконувати повноваження керуючого санацією, передбачені Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», після закінчення визначеного в плані санації строку санації до моменту припинення його повноважень господарським судом, про що виноситься відповідна ухвала, а у випадках, визначених Законом, - також до передачі справ ліквідатору, або до призначення в установленому порядку керівника (органів управління) боржника.
  • Додаткова винагорода арбітражного керуючого, визначена Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», не може вважатися неправомірною вигодою в контексті статті 365-2 КК України.
Коментарі
Додати коментар