До новин

Мирова з Укртрансгазом на 2 млрд: суд не закрив справу про банкрутство "Укренергозбута"

24 березня, 2021
Резонансні справи
Мирова з Укртрансгазом на 2 млрд: суд не закрив справу про банкрутство "Укренергозбута"

16 березня Північно-західний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ПрАТ "Укренергозбут" і залишив без змін ухвалу Госпсуду Рівненської області від 05.02.2021, якою за ініціативою ТОВ "Газотурбінні технології" було відкрито провадження у справі №918/1174/20 про визнання банкрутом ПрАТ "Укренергозбут".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Згідно з судовими матеріалами, борг ПрАТ "Укренергозбут" перед ТОВ "Газотурбінні технології" - 5,3 млн грн.

Раніше ПрАТ "Укренергозбут" пов’язували з Костянтином Жеваго. Наразі бізнесмен дистанціюється від цієї структури, заявляючи, що “Укренергозбут” у нього “вкрали” (цитата).

У держреєстрі бенефіціаром ПрАТ "Укренергозбут" значиться Ігор Нелюба (зареєстрований у Чернігівській області).

ТОВ "Газотурбінні технології" - пов’язане з групою “АвтоКрАЗ” і відповідно знову ж таки з К. Жеваго.

ПрАТ "Укренергозбут" було позичальником щбанкрутілого банку "Фінанси та кредит" (належав Жеваго). Принаймні, частина боргових зобов’янь компанії була (чи "могла бути") спірним чином погашена за рахунок депозитів жевагівського Ferrexpo в банку (щодо відповідних операцій тривають судові спори).

Поручителем ПрАТ "Укренергозбут" перед банком "Фінанси та кредит" було ПрАТ "Росава", яке теж у процедурі банкрутства і яке теж пов’язане з Жеваго.

ПрАТ "Укренергозбут" фігурувало в кількох кримінальних провадженнях щодо виведення коштів рефінансування з банку "Фінанси та кредит".

Крім того, "Укренергозбут" - один з фігурантів недавнього скандалу довкола “Укртрансгазу”.

Як зазначав "Укртрансгаз", у 2000 році Арбітражний суд м. Києва зобов’язав цю держкомпанію поставити 305 млн куб м газу споживачам ЗАТ «Укренергозбут». При цьому вартість газу не була наведена.

У 2018 році ПрАТ "Укренергозбут" продало для ТОВ "Фінансова компанія "Фін-Інвест" право вимоги до "Укртрансгазу".

На початку 2020 року "Укртрансгаз" інформував про відкриття приватним виконавцем провадження щодо стягненню з держкомпанії 2,3 млрд грн.

У листопаді 2020 року повідомлялося, що суд затвердив мирову угоду між "Укртрансгазом", "Укренергозбутом" та фінкомпанією "Фін-Інвест". Згідно з судовими матеріалами, сторони домовилися, що "Укртрансгазу" буде повернена стягнута з нього в межах виконавчого провадження ВП № 60980338 у справі №17/32 грошова сума в розмірі 226 млн грн, а "Укртрансгаз" передасть газ в підземних сховищах в обсязі 305 млн куб. м.

ЗМІ писали про можливу причетність до врегулювання питання газового бізнесмена Ігоря Воронова.

Незадовго до укладання мирової угоди прес-служба Костянтина Жеваго запевняла, що компанія-бенефіціар цієї суперечки "Укренергозбут" "була шахрайським чином украдена у пана Жеваго, незаконним рейдерським чином переоформлена на нібито нового власника/бенефіціара, який зареєстрований на території ДНР/ЛНР" (цитата). Як зазначалося, юристи Жеваго ініціювали судові розгляди з питання повернення компанії "Укренергозбут" законним власникам.

В.о. глави правління "Укртрансгазу" Сергій Перелома в інтерв'ю "БізнесЦензору" таким чином коментував мирову угоду з "Укренергозбутом":

"1. Рішення про передачу 305 млн куб. м газу компанії Укренергозбут було прийнято у 2007 році Верховним судом України. Можливостей для оскарження цього рішення не було. Укртрансгаз мав повернути цей газ ще у 2007 році.

2. Піднявши матеріали цієї давньої справи, ми знайшли документи, що засвідчують – газ було розподілено в системі у листопаді-грудні 1999 року.

3. У 2019 році право на стягнення цього боргу було передано від компанії Укренергозбут до ФК Фін-Інвест. Остання в січні 2020 року змінила спосіб виконання рішення Верховного суду від 2007 року та замість газу почала списання грошових коштів з рахунків Укртрансгазу. Ми змогли через судове оскарження зупинити цей процес лише за два місяці. На той момент з рахунків компанії незаконно було списано 226 млн грн.

4. У другій половині 2020 року право на переуступку цього боргу від Укренергозбуту отримала компанія Профі Газ. Була велика імовірність, що ця історія буде повторюватися безкінечно, ставлячи під загрозу роботу стратегічного підприємства. Тому було прийнято рішення через суд заключити мирову угоду з усіма учасниками процесу. Окрім нас на той момент це були Укргазенергозбут, Фін-Інвест та Профі-Газ. Газ було передано останній компаній через те, що на момент заключення мирової угоди юридично саме вона мала на це право. Мирова угода, згідно законодавства, укладалася з юридичними особами, а не їхніми власниками. Суд перевірив повноважень особи, які представляли ці компанії, адже це обов’язок саме суду, а не наш як безпосереднього учасника процесу.

5. Керівники Нафтогазу не мають ніякого відношення до цих трьох компаній - афілійовану, опосередковану чи пряму.

6. На запит одного з українських телеканалів, співвласник якого – зацікавлена у цій справі особа [Жеваго, - ред.], НАБУ провів перевірку наприкінці минулого року. Цитую відповідне рішення ВАКС, яке надало Бюро розпорядження відкрити розслідування:

"Співробітниками НАБУ були досліджені судові рішення, які стосуються виконання угоди від 21 вересня 1999 року між Укртрансгазом та Укренергозбутом, за наслідками перевірки об`єктивних даних про наявність ознак вчиненого кримінального правопорушення не встановлено".

Коментарі
Додати коментар