До новин

Діючий Кодекс з етики – лише декларація шаблонних правил

31 березня, 2021
Події
Діючий Кодекс з етики – лише декларація шаблонних правил

Діючий Кодекс з професійної етики арбітражних керуючих складається з трьох сторінок й по суті є лише заголовками загальних принципів та декларації поведінки членів професійного співтовариства, які мають бути детально розкриті.

Про це заявив член Ради НААКУ Сергій Донков під час онлайн-заходу,  організованого проектом ЄС «Право Justice» вчора, 30 березня 2021 року, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

«Ми стикнулися з ситуацією, що Кодекс професійної етики, який народився більше року тому, сьогодні складається з трьох сторінок. По суті він є основними заголовками тих тем, які там (в Кодексі з етики – ред.) мають бути розкриті», - заявив Сергій Донков.

За словами експерта, такий поверхневий декларативний характер Кодекс з етики має тому, що професійне співтовариство арбітражних керуючих раніше не стикалося з необхідністю визначати етичні стандарти своєї роботи.

«З ними (нормами етики – ред.) стикалися адвокати, нотаріуси. Як це працює і яка обов’язковість виконання цих правил, арбітражні керуючі не дуже чітко розуміють. Я вважаю, що Кодекс професійної етики арбітражних керуючих не може бути шаблонним на сьогоднішній день», - зазначив Сергій Донков.

Також член Ради НААКУ підкреслив, що арбітражні керуючі наразі не зовсім розуміють, навіщо їм треба Кодекс етики, й над цим треба працювати, щоб сформувати думку спільноти з цього приводу.

У свою чергу голова Комітету з банкрутства Асоціації адвокатів України та голова Ради арбітражних керуючих Києва Сергій Боярчуков наголосив, що в Україні вже створена ініціативна група, яка взялася за розробку проєкту оновленого Кодексу з етики арбітражних керуючих.

«Це - наша громадянська ініціатива. Я вважаю що ми (спільнота арбітражних керуючих – ред.) категорично задихаємося без цього Кодексу. З моєї точки зору, він (Кодекс з етики – ред.) є важливим та основоположним документом, як для існування саморегулівної організації арбітражних керуючих, так і для самовизначення арбітражного керуючого як професії», - заявив Сергій Боярчуков.

За його словами,  Рада арбітражних керуючих Києва має унікальний досвід розгляду скарги на порушення арбітражним керуючим норм етики. Крім них, з цим питанням ще ніхто в України не стикався на практиці.

«Існуючий Кодекс з етики – не робочий. Він не робочий навіть на тій підставі, що скарги на не етичну поведінку арбітражного керуючого можуть подавати лише учасники справи», - підкреслює Сергій Боярчуков.

Також він повідомив, що проєкт оновленого Кодексу з етики вже майже готовий. Однак, перш ніж завершити роботу над його написанням та презентувати результати роботи загалу, він вважає необхідним провести опитування та дізнатися думку спільноти арбітражних керуючих з принципових етичних питань їхньої професії.

«Є низка принципових питань, з приводу яких ми хочемо знати думку більшості арбітражних керуючих. Приміром, чи етично брати винагороду за відмову від участі у справі щодо банкрутства? У кожного власна думка з цього приваду. Навіть серед членів ініціативної групи з написання проєкту Кодексу з етики різняться думки з цього приводу. Хтось вважає це неправильним, хтось – правильним, дехто взагалі вважає це корупцією і злочином. Тому ми хочемо знати думку спільноти», - наголосив Сергій Боярчуков.

Провести опитування думки членів професійної спільноти арбітражних керуючих голова Комітету з банкрутства ААУ Сергій Боярчуков звернувся до інформаційного порталу «Банкрутство & Ліквідація».

Наша редакція отримала від ініціативної групи з розробки проєкту оновленого Кодексу з етики перелік питань для формування опитування арбітражних керуючих.

Серед них, зокрема, такі:

  • Чи має право АК писати скарги на іншого АК?
  • Чи можна брати винагороду за відмову від участі у справі про банкрутство?
  • Чи можна «збивати» колегу зі справи шляхом самовисунення на справу?
  • Чи має Кодекс з етики розповсюджуватися на дії АК, зокрема у соцмережах?
  • Чи може АК не виконувати рішення СРО?
  • Чи може АК купувати «свої» активи у «своїй» справі про банкрутство?

Всього опитування містить 17 питань.

Триватиме опитування до 10 квітня включно.

Взяти участь в опитуванні та висловити свою думку з цього приводу можна за посиланням:

https://poll.bankruptcy-ua.com/

Увага! Опитування абсолютно анонімне.

Взяти участь у ньому можуть ЛИШЕ арбітражні керуючі!

Сьогодні кожен з вас творить майбутнє вашої професії.

Приєднуйтесь!

Важливо: якщо ви забули свій пароль або з інших причин не можете потрапити до особистого кабінету, щоб взяти участь в опитуванні, звертайтеся до редакції за адресою: info@bankruptcy-ua.com.

Наша служба підтримки користувачів допоможе вирішити всі питання.

Коментарі
Додати коментар