До новин

Уряді вирішмть, як реєструвати транспортні засоби, придбані у банкрутів

22 квітня, 2021
Резонансні справи
Уряді вирішмть, як реєструвати транспортні засоби, придбані у банкрутів

Денис Малюська вніс на затвердження Уряду проект Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 8 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів».

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

Проектом постанови передбачається доповнити пункт 8 Порядку новим документом, підтверджуючим правомірність придбання транспортного засобу на електронному аукціоні з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність), — актом про придбання майна на аукціоні з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність).

Необхідність його ухвалення обґрунтовується таким.

Відповідно до статті 68 Кодексу з процедур банкрутства продаж майна боржника на аукціон відбувається в електронній торговій системі.

Згідно з частиною першою статті 87 Кодексу придбане на аукціоні майно, майнове право передається, а право вимоги відступається покупцю після повної сплати запропонованої ним ціни. Про передачу майна складається акт про придбання майна на аукціоні.

Статтею 88 Кодексу визначено, що в акті про придбання майна на аукціоні зазначаються: ім'я (назва) та місцепроживання (місцезнаходження) продавця та покупця, а також оператора авторизованого електронного майданчика; відомості про майно, придбане на аукціоні, та його ціна; адреса вебсторінки, на якій розміщено відомості про проведення аукціону; інформація про повну сплату ціни за придбання майна на аукціоні.

Акт про придбання майна на аукціоні складається у простій письмовій формі та не потребує нотаріального посвідчення. Такий акт підписується продавцем та покупцем не пізніше трьох робочих днів після повної сплати переможцем запропонованої ним ціни.

Пунктом 93 розділу VIII Порядку організації та проведення аукціонів передбачено, що передача майна, майнових прав тавідступлення права вимоги і також складення акта про придбання майна на аукціоні здійснюються відповідно до статей 87 і 88 Кодексу.

Таким чином, документом, що підтверджує правомірність придбання майна на аукціоні у справах про банкрутство (неплатоспроможність), у тому числі рухомого, є акт про придбання майна на аукціоні.

Проте Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей і напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 N 1388, положень щодо реєстрації майна, придбаного у банкрута, не містить.

Відповідно до пункту 8 Порядку державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб – нотаріально посвідчена довіреність, для юридичних осіб – організаційно-розпорядчий документ про проведення державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів та видана юридичною особою довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

Вказаним пунктом визначено перелік документів, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

При цьому даним пунктом Порядку не визначено, на підставі якого документа здійснюється державна реєстрація транспортного засобу, придбаного на аукціоні з продажу майна боржників, у справах про банкрутство (неплатоспроможність).

Тому Мін’юст пропонує доповнити перелік документів, які підтверджують правовірність придбання транспортних\засобів, актом про придбання майна на аукціоні з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність).

Раніше мінінфраструктури оприлюднило для громадського обговорення проект Закону про повернення техогляду, штрафи та придорожні перевірки.

Коментарі
Додати коментар