До новин

До Міжнародного арбітражу надійшов перший позов проти України щодо "зеленого" тарифу

29 квітня, 2021
Резонансні справи
До Міжнародного арбітражу надійшов перший позов проти України щодо "зеленого" тарифу

Мін'юст отримав повідомлення про арбітраж від імені компанії "Modus Energy International B.V." проти держави Україна у зв’язку з порушенням (на думку позивача) договору до Енергетичної хартії (1994).

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Зазначається, що "Modus Energy International B.V." є єдиним власником компаній-операторів сонячних електростанцій: ТОВ "Солар Залуква", ТОВ "Болохівський Солар Парк 1", ТОВ "Болохівський Солар Парк 2".

"Позивач зауважує, що інвестування в галузь відновлювальної енергетики в Україні здійснювалося в рамках правового режиму регулювання сфери сонячної енергетики, затвердженого Законом України від 20 лютого 2003 року №555-IV "Про альтернативні джерела енергії". Серед інших переваг інвестування, за розумінням позивача, було те, що держава бере на себе зобов'язання купувати "зелену" сонячну енергію за ціною 0,1502 євро/кВт-год від електростанцій, введених в експлуатацію до 31 грудня 2019 року, та не змінювати цей тариф до 2030 року", - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що вказані 3 компанії-оператори СЕС у серпні 2019 року підписали договір купівлі-продажу електроенергії з держпідприємством "Гарантований покупець", а в грудні 2019 року отримали підтвердження від НКРЕКП, що вся електроенергія, вироблена зазначеними СЕС, буде купуватися за "зеленим" тарифом до 1 січня 2030 року.

"Крім того, позивач посилається на те, що листом НКРЕКП від 24.04.2019 було підтверджено купівлю електроенергії від СЕС з потужністю більше 10 МВТ, побудованих до кінця 2019 року, із застосуванням коефіцієнта 2,79.

Разом з тим, у травні 2020 року позивачу було запропоновано підписати Меморандум про взаєморозуміння, відповідно до якого "зелений" тариф підлягатиме зниженню ретроспективно в обмін на погашення заборгованості ДП "ГарПок" перед виробниками електроенергії.

Позивач не погодився на такі умови, внаслідок чого умови запропонованого Меморандуму про взаєморозуміння (зниження ставки "зеленого" тарифу на 15% та встановлення вимоги щодо повної оплати балансової вартості) було закріплено Законом України від 21.07.2020 №810-IX ("Про внесення змін до деяких законів України про удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії")", - додає видання.

Позивач вважає, що ДП "ГарПок" примусило його дочірні компанії підписати додаткову угоду до договору купівлі-продажу шляхом здійснення погроз (у випадку відмови підписання додаткової угоди розглядати це як ініціювання процедури розірвання договору купівлі-продажу).

"Позивач просить арбітражний трибунал стягнути з України фінансові збитки (за попередньою оцінкою, сума позовних вимог становить не менше 11,5 млн євро)", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, виробники енергії з відновлюваних джерел енергії заявили, що за підсумками першого кварталу уряд виконав свої зобов’язання за Меморандумом менш як на половину, а виплати надходять не усім виробникам через судові процеси.

Влада хоче запровадити акцизний податок на продаж "зеленої" електроенергії, наразі пропонується широкий діапазон ставки - від 3,2% до 40%, точні цифри ще обговорюються.
Коментарі
Додати коментар