До новин

Податкова служба відсудила в "Укрінтеренерго" 323 млн грн

30 квітня, 2021
Резонансні справи
Податкова служба відсудила в "Укрінтеренерго" 323 млн грн

26 квітня Шостий апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу "Укрінтеренерго" та залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва від 26.01.2021 у справі №640/23032/19, яким було задоволено позов Офісу великих платників податків ДПС та вирішено стягнути з "Укрінтеренерго" частину чистого прибутку, що вилучається до бюджету, в сумі 323,15 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Згідно з судовими матеріалами, "Укрінтеренерго" не спростовувало суму заборгованості, самостійно визначеної в поданих деклараціях, та не спростовувало обов`язок відрахування частини чистого прибутку до держбюджету. Разом з тим, держпідприємство висловлювало думку про відсутність у податківців повноважень на стягнення таких сум у примусовому порядку та звернення до суду з вимогами щодо стягнення частини чистого прибутку.

Натомість суд апеляційної інстанції вказав, що законом №466-IX від 16.01.2020 про внесення змін до Податкового кодексу було визначено, що контролюючі органи в т.ч. здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об`єднаннями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких є державна та/або комунальна власність.

"Тобто податкова вимога була сформована на суму боргу з набранням чинності законом №466-IX. Крім того, податковий орган набув повноважень збільшувати суму грошового зобов`язання з платежу частина чистого прибутку (виставляти податкові повідомлення-рішення, вживати інших заходів тощо)", - констатував Шостий апеляційний адмінсуд.

15.04.2021 Окружний адмінсуд Києва відмовився задовольнити позов "Укрінтеренерго" до Офісу великих платників податків ДПС (у справі №640/16790/20), в якому держпідприємство просило суд скасувати податкову вимогу №279-10 від 04.06.2020 щодо необхідності сплатити частину прибутку "Укрінтеренерго", яка, відповідно до закону, вилучається до держбюджету, в розмірі 467,3 млн грн (у т.ч. 0,55 млн грн - пеня).

Згідно з судовими матеріалами, "Укрінтеренерго" зазначало, що ця сума податкового боргу включає суми заборгованості за 2019-2020 роки. Держпідприємство не заперечувало наявність податкового боргу, водночас вказувало на різний порядок врегулювання погашення такого боргу в кожному з періодів його виникнення.

Натомість суд наголосив, що з 23.05.2020 Державна податкова служба наділена повноваженнями здійснювати контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати частини чистого прибутку до бюджету, а також враховуючи, що факт наявності заборгованості не оспорюється позивачем, суд дійшов висновку, що відповідачем правомірно виставлено останньому спірну податкову вимогу.

Коментарі
Додати коментар