До новин

ФДМУ хоче реанімувати ЗаЛК і виставити його на продаж, - ЗМІ

14 серпня, 2015
Санація
ФДМУ хоче реанімувати ЗаЛК і виставити його на продаж, - ЗМІ

Фонд державного майна України планує відновити працездатність Запорізького алюмінієвого комбінату, а потім виставити його на продаж.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Економічну правду».

Як повідомило джерело, близьке до керівництва Фонду, з цією метою ФДМУ ініціював проведення позачергових зборів акціонерів ЗАлКу на 14 серпня 2015 року.

Щоб запустити програму відновлення, Фонду держмайна потрібно змінити склад наглядової ради, який зараз повністю - 7 осіб - представляє компанію РусАл (Росія), і ввести в нього представників держави, зазначає він.

Співрозмовник підкреслює, що до моменту повернення акцій у власність держави ЗАлК практично не працював, а тільки накопичував борги - кредиторська заборгованість становить близько 4,5 млрд грн.

Він допускає, що зараз вартість активів ЗАлКу може виявитися меншою, ніж сума його боргів.

«У разі банкрутства у ФДМ на руках залишиться, грубо кажучи, «дірка від бублика». А тому допускати банкрутство не можна», - підкреслив співрозмовник.

Також він додав, що найближчим часом, після проведення інвентаризації, Фонд, можливо, підготує і подасть до міжнародних судів позов про нанесення збитків ЗАлКу колишніми акціонерами. Зараз, за його словами, юристи ФДМ зайняті тим, щоб «витягнути підприємство з банкрутства».

Раніше глава Запорізької облдержадміністрації Валентин Резниченко заявляв, що втрата управління підприємством може привести до великих екологічних проблем в регіоні.

«Будемо чесними - ЗАлК більше працювати не буде. Застаріла технологія, неконкурентоспроможний продукт на ринку. Такі заводи зараз закривають. Не знаю, що держава робитиме з цим підприємством. Там є об'єкти, які становлять небезпеку з позиції цивільної оборони. Їх потрібно охороняти і підтримувати в належному стані. Але у держави немає грошей на це», - сказав він.

Як відомо, 11 березня 2015 Верховний суд України виніс рішення про повернення пакету акцій ЗАлКу у розмірі 68% статутного фонду. Цей пакет був куплений в 2001 році в процесі приватизації російською компанією «АвтоВАЗ-Інвест», яка згодом увійшла в міжнародну корпорацію UC Rusal.

Таке рішення суд виніс у зв'язку з тим, що інвестор не виконував зобов'язань, зокрема, не погасив кредит в розмірі 75 млн доларів перед «Укрексімбанком».

Нагадаємо, ще 29,5% акцій ЗАлК належить кіпрській компанії Velbay Holdings Limited, з якою Фонд продовжує співпрацю.

Коментарі
Додати коментар