До новин

Суд ввів процедуру санації Дніпровського заводу міндобрив

18 лютого, 2022
Санація
Суд ввів процедуру санації Дніпровського заводу міндобрив

15 лютого Госпсуд Дніпропетровської області ввів процедуру санації ПрАТ "Дніпровський завод мінеральних добрив".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром ПрАТ "Дніпровський завод мінеральних добрив" значиться Фрізе Вольфганг (Німеччина). Водночас на ринку компанію пов’язували з Сергієм Лісковським, а його партнером раніше називали «Федкомінвест» російського бізнесмена Олексія Федоричева.

10 жовтня 2019 року суд у межах справи про визнання банкрутом ПрАТ "Дніпровський завод мінеральних добрив" затвердив реєстр вимог кредиторів до підприємства, включивши в нього в т.ч. вимоги ВТБ Банку на 1,22 млрд грн (як забезпечені).

Водночас тоді Госпсуд Дніпропетровської області відхилив вимоги Златобанку на 860,8 млн грн, вказавши, що вони були пред’явлені неуповноваженою особою (за оцінками суду) - представником ФГВФО. Такий висновок суд зробив на підставі судових рішень, якими було скасовано рішення регулятора про визнання неплатоспроможним та ліквідацію Златобанку.

Щоправда, на початку 2021 року НБУ та ФГВФО довели в судовому порядку, що саме ФГВФО здійснює ліквідацію Златобанку.

У грудні 2021 року представник ФГВФО - ліквідатор Златобанку - в межах справи №904/9932/16 знову заявив про кредиторські вимоги до "Дніпровського заводу міндобрив". Цього разу - на 686 млн грн.

Додамо, що 4 березня 2020 року Центральний апеляційний госпсуд вніс зміни в реєстр вимог кредиторів "Дніпровського заводу міндобрив" у частині черговості вимог ВТБ Банку, виклавши їх у такій редакції: 327,45 млн грн - забезпечені заставою; 779,55 млн грн - четверта черга; 115,3 млн грн - шоста черга.

3 червня 2020 року Госпсуд Дніпровської області визнав ТОВ "ФК "Факторинг Сістем" як правонаступника вимог ВТБ Банку, з огляду на те, що "Факторинг Сістем" викупив права кредитної вимоги у ФГВФО.

На початку 2020 року бенефіціаром "Факторинг Сістем" у держреєстрі був вказаний Денис Горбуненко - екс-глава Родовід Банку, який вважається близьким до Дмитра Фірташа (власника кількох заводів з виробництва міндобрив). Д. Горбуненко фігурував у т.ч. в історії з придбанням “Укртелекома” Рінатом Ахметовим. У квітні 2021 року Антимонопольний комітет надавав дозвіл Д. Горбуненку на придбання акцій банку "Січ".

Наразі ж у держреєстрі бенефіціаром "Факторинг Сістем" вказаний Микола Євтушок.

Коментарі
Додати коментар