До новин

Вищий антикорсуд заочно заарештував Дубілета у справі Приватбанку

03 червня, 2021
Резонансні справи
Вищий антикорсуд заочно заарештував Дубілета у справі Приватбанку

Вищий антикорупційний суд заочно обрав ексголові правління Приватбанку Олександру Дубілету запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» з посиланням на «Суспільне».

Рішення оголосив суддя Сергій Мойсак, засідання транслювалося на Youtube-каналі суду. У цій справі Національне антикорупційне бюро підозрює Дубілета в заволодінні або розтраті 136 млн гривень банку через зловживання службовим становищем.

Сам Олександр Дубілет звертався до суду з проханням забезпечити йому участь у засіданні дистанційно за допомогою відеоконференції, оскільки він перебуває в Ізраїлі. Він також заявив, що не переховується від слідства.

"Цим клопотанням наш клієнт в черговий раз проявляє свою зацікавленість щодо особистої участі, в тому числі дистанційно. Просить дати йому можливість надавати свої пояснення, докази дистанційно і безпосередньо. Вважаю, що таку можливість слід надати. По-друге, ключове, як на мій погляд, зазначеним черговим клопотанням і поведінкою і доказами, які надає наш клієнт, він демонструє те, що він не переховується від слідства. Місцеперебування його відоме і суду, і слідству. Відповідно немає підстав для розшуку", — заявив адвокат Дубілета Олег Пушкар.

Натомість прокурор Борис Василенков під час засідання виступив проти дистанційної участі Дубілета, оскільки, на його думку, підозрюваний може приїхати на засідання, якщо захоче.

"Нами були досліджені матеріали, які на думку сторони обвинувачення підтверджують факт того, що особа переховується від органів досудового розслідування як на час прийняття рішення про оголошення міжнародного розшуку, так і фактично продовжується вказана поведінка сторони обвинувачення і на даний час", — відзначив прокурор.

Правоохоронні органи розслідують кілька епізодів щодо можливого привласнення та розтрати майна фінустанови колишніми посадовцями. Зокрема, ексголову правління Олександра Дубілета підозрюють за ч.5 ст. 191 (привласнення чи розтрата чужого майна в особливо великих розмірах, караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років; ч.1 та ч.2 ст. 366 КК України службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років). У привласненні та розтраті підозрюються також експерший заступник голови правління ПриватБанку Володимир Яценко і колишня керівниця одного з підрозділів фінустанови, яка одночасно обіймала посаду першої заступниці голови правління у пов'язаній страховій компанії Олена Бичихіна.

Слідство встановило, що підозрювані у грудні 2016 року, за день до визнання ПриватБанку неплатоспроможним, на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку понад 136,89 мільйона гривень на користь страхової компанії, пов'язаної з  кінцевими бенефіціарами установи.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року уряд ухвалив рішення про націоналізацію ПриватБанку через проблеми з платоспроможністю, після чого фінустанову докапіталізували на суму в понад 155 мільярдів гривень.

Результати незалежного розслідування компанії Kroll у 2018 році підтвердили, що ПриватБанк впродовж щонайменше 10 років був об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій, що призвели до завдання йому збитків приблизно у розмірі близько 5,5 мільярда доларів.

17 квітня 2019 року Окружний адмінсуд Києва скасував націоналізацію ПриватБанку, а за два дні ухвалив ще одне рішення на користь ексвласника банку Ігоря Коломойського. Зокрема суд скасував ключове рішення НБУ щодо визначення переліку пов'язаних з ПриватБанком осіб.

13 травня Рада ухвалила законопроєкт про банки, який називають "антиколомойським". Він покликаний остаточно унеможливити повернення націоналізованих банків колишнім власникам.

22 лютого правоохоронці не дозволили вилетіти до Австрії колишньому першому заступнику голови ПриватБанку Володимиру Яценку. Слідчі Національного антикорупційного бюро вручили Яценку підозру.

12 березня апеляційна палата Вищого антикорупційного залишила під вартою колишнього першого заступника голови правління ПриватБанку Володимира Яценка.

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру трьом колишнім співробітникам ПриватБанку у розтраті понад 136,89 мільйона гривень. Серед них – ексголова правління банку Олександр Дубілет.

19 березня Державне бюро розслідувань повідомило, що перевіряє можливу причетність низки посадовців Національного банку, зокрема ексголови регулятора Валерії Гонтаревої та колишньої виконувачки обов'язків голови НБУ Катерини Рожкової, до розкрадання коштів на суму понад 900 мільйонів гривень під час націоналізації ПриватБанку у 2016 році.

29 березня НАБУ оголосило в розшук колишнього голову правління ПриватБанку Олександра Дубілета.

Коментарі
Додати коментар