До новин

Заборгованість облгазів сягає 10 мільярдів, Донецькоблгаз і Тернопільміськгаз майже банкрути – ОГТСУ

14 липня, 2021
Банкрутство підприємств
Заборгованість облгазів сягає 10 мільярдів, Донецькоблгаз і Тернопільміськгаз майже банкрути – ОГТСУ

Заборгованість облгазів перед "Оператором ГТС України" за відібраний газ становить близько 10 млрд гривень.

Про це повідомив генеральний директор ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» Сергій Макогон в інтерв'ю виданню LIGA.net, передає інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

"У нас є договір, за яким облгази повинні сплатити за той газ, який був відібраний з ГТС - понад 1 млрд кубометрів. Вони повинні були розрахуватися, але не розрахувалися. Заборгованість становить близько 10 млрд грн. Минулого місяця вони сплатили близько 600 млн грн. Цього явно недостатньо", - повідомив Макогон.

За його словами, облгази також не повною мірою сплачують за газ для покриття виробничо-технологічних видатків (ПТВ).

"Облгази щомісяця збирають з населення близько 2 млрд грн з ПДВ за розподіл газу. З цієї суму вони повинні платити близько 50% на покупку газу для ПТВ. Відповідно, це 1 млрд грн. А заплатили нам усього 600 млн грн. Раніше ще менше платили", - прокоментував Макогон.

Він зазначив, що ОГТСУ вже подала судові позови з метою стягнення заборгованості. Макогон вважає, що найбільш ефективним варіантом боротьби із заборгованістю буде прийняття законопроекту №3800 і запровадження для облгазів спецрахунків. На такі рахунки будуть надходити всі кошти, які облгазам перераховують споживачі в якості плати за розподіл газу. Потім частина цих коштів автоматично списуватиметься на рахунки ОГТСУ для погашення боргів за відібраний газ.

Щодо Донецькоблгазу і Тернопільміськгазу, керівник ОГТСУ вважає за доцільне проведення процедури банкрутства. Заборгованість цих компаній вже перевищила 1,5 млрд грн.

Як повідомлялося, за лютий-березень 2021 року облгази збільшили обсяг відборів газу на ПТВ в сім разів порівняно з січнем. В цілому за два місяці, коли діяла відстрочка платежів, облгази відібрали з ГТС більш як 1 млрд кубометрів газу.

Коментарі
Додати коментар