До новин

ДТЕК Ахметова отримав судові рішення про стягнення з "Укренерго" 2,35 млрд грн

21 вересня, 2021
Резонансні справи
ДТЕК Ахметова отримав судові рішення про стягнення з "Укренерго" 2,35 млрд грн

6 вересня Госпсуд Києва задовольнив позов "ДТЕК Західенерго" до "Укренерго" у справі №910/6639/21 та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1,32 млрд грн заборгованості з оплати електроенергії на підставі договору про участь у балансуючому ринку №0424-0413 від 27.05.2019.

Згідно з судовими матеріалами, "Укренерго" заявляло про відсутність своєї вини у простроченні виконання своїх зобов`язань з посиланням на те, що оплачує придбану балансуючу електричну енергію з поточного рахунку зі спеціальним режимом використання оператора системи передачі, у зв`язку з чим оплата здійснюється після надходження коштів на цей рахунок від інших учасників балансуючого ринку.

Натомість суд вказав, що законодавство "не містить імперативної заборони щодо розрахунку відповідача з постачальником електричної енергії (позивачем) тільки грошовими коштами, які надходять від інших учасників балансуючого ринку на поточний рахунок із спеціальним режимом використання, навпаки, передбачено можливість відповідача для належного виконання грошових зобов`язань, вносити грошові кошти з інших власних рахунків на рахунок зі спеціальним режимом використання" (цитата).

Нагадаємо, 15.07.2021 Госпсуд м. Києва частково задовольнив позов ТОВ "ДТЕК Східенерго" до "Укренерго" (в справі №910/6636/21) та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 633 млн грн заборгованості (з урахуванням пені, інфляційних втрат, 3% річних), що виникла за договором про участь у балансуючому ринку.

Крім того, 05.07.2021 Госпсуд м. Києва частково задовольнив позов АТ “ДТЕК Дніпроенерго” до “Укренерго” (в справі №910/6635/21) та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 399,4 млн грн заборгованості, що сформувалася через неналежне виконання держкомпанією зобов`язань за договором про участь у балансуючому ринку.

Нагадаємо, на балансуючому ринку оператор системи передачі (“Укренерго”) здійснює:

1) купівлю та продаж електричної енергії для балансування обсягів попиту та пропозиції електричної енергії у межах поточної доби;

2) купівлю та продаж електричної енергії з метою врегулювання небалансів електричної енергії сторін, відповідальних за баланс.

Коментарі
Додати коментар