До новин

НБУ надав двом банкам 128 млн грн короткого рефінансу під 9,5%

27 вересня, 2021
Банкрутство фінустанов
НБУ надав двом банкам 128 млн грн короткого рефінансу під 9,5%

За даними НБУ, 24 вересня відбувся кількісний тендер з рефінансування банків строком до 84 днів, за результатами якого задоволено заявку двох банків на суму 128 млн грн за процентною ставкою 9,5% річних.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

На 23 вересня заборгованість платоспроможних банків по рефінансуванню становила 91,1 млрд грн (на 1 липня - 83,4 млрд грн, на 1 квітня - 68,8 млрд грн, на початок року - 61,85 млрд грн).

Нагадаємо, 17 вересня НБУ надав для чотирьох банків 217 млн грн рефінансування на термін до 84 днів під 9,5% річних. Позики залучили УБРР (97 млн грн), Радабанк (60 млн грн), БТА Банк (30 млн грн), КІБ (30 млн грн).

10 вересня за результатами проведення процентного тендеру з рефінансування банків строком до 1092 днів було задоволено заявки 7 банків на загальну суму 3 млрд грн (середньозважена процентна ставка - 9,91%). Позики залучили ПУМБ (1,5 млрд грн), Прокредит Банк (620 млн грн), КІБ (350 млн грн), Таскомбанк (234 млн грн), Радабанк (120 млн грн), РВС Банк (118 млн грн), Скай Банк (58 млн грн).

Додамо, що 9 вересня правління НБУ ухвалило рішення підвищити облікову ставку з 8,0% до 8,5%.

Крім того, з початку IV кварталу Нацбанк припиняє проведення операцій із довгострокового рефінансування та процентного свопу.

Як зауважував центробанк, він згортає антикризові монетарні заходи "з метою посилення ефекту від підвищення облікової ставки та стримування інфляції", при цьому підкреслював, що це рішення "не матиме негативного впливу на банківську систему з огляду на збереження високого профіциту ліквідності" (цитати).

НБУ інформував, що останній тендер із довгострокового рефінансування відбудеться 10 вересня, а аукціон своп процентної ставки – 29 вересня.

Із 1 жовтня строковість операцій з надання кредитів рефінансування на щотижневих тендерах скоротиться з 90 до 30 днів.

Нагадаємо, із 23 липня НБУ збільшив вартість рефінансування, зокрема, передбачивши, що

- ставка за кредитами рефінансування на строк до 90 днів, що надаються шляхом проведення кількісного тендеру, дорівнюватиме "облікова ставка + 1 в. п." (раніше вона дорівнювала обліковій ставці);

- ставка за кредитами рефінансування на строк до 3 років, що надаються шляхом проведення процентного тендеру, буде не меншою, ніж "облікова ставка + 1 в. п." (раніше вона була не меншою за облікову ставку).

Із 1 липня було зменшено з 5 до 3 років граничні строки, на які надаються довгострокові кредити рефінансування та укладаються угоди за інструментом своп процентної ставки. Крім того, НБУ обмежив обсяги тендерів із довгострокового рефінансування 5 млрд грн, а також скоротив частоту проведення аукціонів своп процентної ставки з двох до одного разу на місяць.

Як повідомлялося, зростання грошової маси в серпні в річному вимірі сповільнилося до 13,6% (у 2020 році вона зросла на 28,6%). При цьому за даними НБУ, банківська система в січні-серпні збільшила портфель гривневих кредитів для корпоративного сектору на 16,6%, а для населення - на 20,5%.

Додамо, що держбанки в січні-серпні зменшили ОВДП-портфель на 52 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар