До новин

СБУ розслідує інсайдерські кредити Укрпромбанку

04 жовтня, 2021
Банкрутство фінустанов
СБУ розслідує інсайдерські кредити Укрпромбанку

17 вересня Солом`янський суд Києва частково задовольнив клопотання слідчого СБУ та продовжив строк досудового розслідування на строк до трьох місяців - тобто до 3 січня 2022 року (тоді як слідчий клопотав про термін до 1 жовтня 2022 року).

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

Згідно з судовими матеріалами, СБУ розслідує можливе привласнення групою осіб коштів "Укрпромбанку" і його вкладників “шляхом "штучного" кредитування афілійованих суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб".

Крім того, констатується, що слідчі вивчають можливе заволодіння колишніми службовими особами "Укрпромбанку" коштами цієї фінустанови, які були залучені у вересні-грудні 2008 року в НБУ у вигляді кредитів рефінансування.

Як писав Finbalance, раніше слідчі поліції в межах кримінального провадження №42017000000000339 наводили дані, що наприкінці 2008 року - на початку 2009 року службовими особами "Укрпромбанку" здійснювалось “виведення коштів даної банківської установи шляхом видачі кредитів на рахунки підконтрольних СПД і фізичних осіб, у тому числі ТОВ «Колар-Актив», ТОВ «Пріма-Капітал», ТОВ «Альфа-Нафта», ТОВ «А-Конто», ТОВ «Майорат», ТОВ «Адендум», ТОВ «Нафтобудсервіс», ТОВ «Універсал-Сервіс», ПП «Кіровоград-Нафта», ТОВ «ТК «Буг», ПП «Анна-Софі», ПП «Техно-Система», ВАТ «Броварський райагропостач», ТОВ «Слобода-Транс-Строй», ТОВ «Гранд-Експрес», ТОВ «Євроінвест-Технології», ТОВ «Еліт-Бізнес», ТОВ «Технопром-Інвест», ВАТ «Чернігівнафтопродукт», ТОВ «Інвест-Технології», ОСОБА_2, ОСОБА_3 та іншим, а також придбання нерухомості”.

Як відомо, "Укрпромбанк" на ринку пов`язували з групою "Альфа-Нафта".

У січні 2009 року в "Укрпромбанк" було введено тимчасову адміністрацію, а в січні 2010 року НБУ відкликав банківську ліцензію в цього банку.

У 2009-2011 роках націоналізований “Родовід Банк” був докапіталізований державою на 12,4 млрд грн у т.ч. на фоні переведення до нього під час кризи 2008-2009 років зобов’язань “Укрпромбанку” перед вкладниками на 6,9 млрд грн з частиною його активів (регіональна мережа та частина кредитного портфелю).

Як повідомлялося, в 2010 році до Дельта Банку перейшли кредити на 4 млрд грн (левова частка з яких - позики, видані компаніям групи «Альфа-Нафта» під заставу нафтобаз і частини АЗС мережі ANP, які зрештою отримали "приватівці") разом з 3,1 млрд грн зобов`язань перед НБУ (2,6 млрд грн - рефінансування, а 0,5 млрд грн - нараховані відсотки і неустойка).

На фоні цього деякі учасники ринку появу Cargill в числі акціонерів Дельта Банку пов`язували в т.ч. з боргами "Укрпромбанку" перед Cargill. Разом з тим, в 2010 році М. Лагун запевняв, що “передача активів Укрпромбанку і входження до складу акціонерів Cargill Financial Services - це не пов`язані один з одним процеси”, а йшлося “про звичайну операцію по входженню в капітал нового акціонера - Cargill”.

За даними НБУ, 28.02.2014 він прийняв рішення про затвердження ліквідаційного балансу “Укрпромбанку”. Непродані активи банку та перелік вимог кредиторів було передано юрособі – ТОВ "Інвестиційна компанія "ІФГ Капітал".

Коментарі
Додати коментар