До новин

Хімічні заводи в Європі опинилися на межі закриття через рекордно високі ціни на газ

07 жовтня, 2021
Банкрутство підприємств
Хімічні заводи в Європі опинилися на межі закриття через рекордно високі ціни на газ

Європейська промисловість наближається до критичної точки: ціни на газ і електроенергію майже щодня б`ють нові рекорди, а деякі енергоємні підприємства тимчасово закривають виробництво, тому що їхнє утримання стає занадто дорогим.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Bloomberg.

Німецький виробник аміаку SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH вже заявив у вівторок, що скоротить виробництво на 20%, щоб компенсувати зростання цін на газ.

"Немає сенсу виробляти аміак за умови таких цін. Якщо уряд не вживе заходів, неминуча повна зупинка виробництва", – констатував гендиректор Петр Цингр.

Минулого місяця виробник добрив CF Industries Holding зупинив роботу на двох заводах у Великій Британії, пославшись на високі ціни на природний газ. Австрійська компанія Borealis AG і норвезька хімічна компанія Yara International ASA також скоротили обсяги виробництва.

Ситуація погіршиться, якщо енергокриза перейде від цінового шоку до дефіциту. Тоді більшій кількості промислових підприємств доведеться зробити рішучий крок – клацнути вимикачем.

Крім того, існує ризик, що уряд втрутиться безпосередньо, як це сталося в Китаї. Це може призвести до обмеження споживання електроенергії промисловістю для економії запасів газу і обігріву будинків взимку, особливо на Різдво.

У Європі не очікують від великих виробників природного газу збільшення постачання, оскільки вони стримують їх для внутрішніх потреб. Чим довше триватиме криза, тим більша ймовірність тотального дефіциту пропозиції на енергоресурси, пише Bloomberg.

"Багато чого залежить від сторони попиту в рівнянні", – сказав Андреас Лешель, професор економіки ресурсів у Рурському університеті, маючи на увазі можливість більш холодної, ніж очікувалося, зими. – Створюється низка малоймовірних подій, які призводять до ситуації, яку ми ніколи раніше не бачили".

У Китаї минулого тижня через обмеження споживання електроенергії призупинили роботу деякі заводи. Слідом за зупинкою низки заводів дефіцит електроенергії почав відчуватися в містах.

Коментарі
Додати коментар