До новин

Справа збанкрутілого Дельта Банку: Лагуну повідомили про підозру в розтраті одного мільярда

12 жовтня, 2021
Резонансні справи
Справа збанкрутілого Дельта Банку: Лагуну повідомили про підозру в розтраті одного мільярда

Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що ексвласнику збанкрутілого Дельта банку Миколі Лагуну повідомили про підозру в розтраті понад 1 млрд грн, йому також вручили клопотання про обрання запобіжного заходу.

Про це вона написала у Facebook, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

Венедіктова не назвала прізвища ексвласника банку, якому повідомили про підозру, але за даними джерела ЕП у правоохоронних органах, йдеться про Лагуна.

"Сьогодні наші прокурори спільно зі слідчими Нацполіції повідомили про підозру одному з власників ПАТ "Дельта банк". Він же свого часу обіймав посаду голови спостережної ради цієї фінустанови. Підозрюваному інкримінується розтрата майна та коштів зі збитками в понад 1 млрд гривень", - повідомила генпрокурорка.

За її словами, ОГ координує розслідування у провадженнях стосовно топ-10 боржників Нацбанку та Фонду гарантування вкладів.

"Сукупна заборгованість цих банків перед власними вкладниками, не покрита виплатами Фонду, складає більше 120 мільярдів гривень. І частина цих коштів, за даними правоохоронців, банально розтрачена та розкрадена власниками та менеджментом цих установ", - додала Венедіктова.

Окрім Лагуна, повідомлення про підозру одержали двоє заступників голови ради директорів банку, а також директор однієї з пов'язаних фінансових компаній.

"Слідство встановило ряд епізодів, серед яких факт продажу боргу банком без будь-якої оцінки. 42 млн грн боргу було продано за ціною 4 млн грн. Та навіть цих коштів банк не отримав - "вигідну" операцію провернули через коригування залишків на рахунках в системі бухгалтерського обліку. А покупцем дешевого кредиту стала фінансова компанія заснована власником ПАТ "Дельта Банк", директор якої за сумісництвом обіймав в банку адміністративну посаду", - пише генпрокурор.

За її словами, у цій схемі, крім майнових прав на кредитну заборгованість, вивели з-під застави нерухомість вартістю близько 16 млн грн.

Також, додала вона, про безпосереднє розкрадання коштів свідчать факти видачі за вказівкою власника банку 160 млн грн кредиту підприємству, бенефіціаром якого є його близький родич. При цьому заставою за цим кредитом були 8 земельних ділянок, вартість яких завищена більше ніж у 100 разів.

"За аналогічною схемою власник банку організував видачу кредитів на фірми-одноденки, що не мали жодних активів та заставного майна", - заявила також Венедіктова.

Вона нагадала, що для відшкодування заподіяної шкоди у кримінальному провадженні арештовані активи власника банку на суму 790 млн грн.

Очільниця ГП також повідомила, що власникові "Дельта банку" вручили клопотання про обрання запобіжного заходу - тримання під вартою з альтернативою внесення застави у понад 1 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар