До новин

Суд скасував банкрутство кондитерської компанії "АВК" бізнесмена Авраменка

01 грудня, 2021
Банкрутство підприємств
Суд скасував банкрутство кондитерської компанії "АВК" бізнесмена Авраменка

Східний апеляційний госпсуд 16 листопада скасував постанову Госпсуду Донецької області, якою було визнано банкрутом ПрАТ "АВК" (Маріуполь) і відкрито ліквідаційну процедуру.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Finbalance.

Суд апеляційної інстанції направив цю справу до суду першої інстанції на стадію розпорядження майном.

Апеляційний госпсуд зазначив, що Госпсуд Донецької області, "не наводячи конкретних сум та не аналізуючи документальних підстав їх визначення, вказав, що має місце факт перевищення розміру пасиву боржника над його активами, недостатність наявного у боржника майна для задоволення вимог кредиторів".

Зазначається, що в 2019-2020 роках у матеріалах справи про банкрутство ПрАТ "АВК" (Маріуполь) наводилася інформація, що загальна сума визнаних кредиторських вимог, незабезпечених заставою, складала 3,18 млрд грн, а забезпечених заставою – 1,17 млрд грн.

Водночас, зауважує Східний апеляційний госпсуд, суд першої інстанції не визначив розмір вартості активів боржника станом на момент винесення постанови про визнання банкрутом ПрАТ "АВК" (Маріуполь).

Так, згідно з висновком щодо аналізу фінансово-господарського стану боржника станом на 2020 рік, баланс на 31 грудня 2018 року становив 2,72 млрд грн.

"Із мотивувальної частини оскаржуваної постанови не вбачається, що судом першої інстанції було з`ясовано дані щодо фінансового стану боржника у 2020 та 2021 роках для порівняння із розміром кредиторських вимог", – йдеться у рішенні суду.

Також колегія суддів погодилася з аргументами розпорядника майна про неможливість проведення ним інвентаризації майна боржника, що перебуває на території тимчасово окупованих Донецька та Луганська.

При цьому суд апеляційної інстанції констатував, що "у матеріалах справи містяться надані кредитором, АТ "Сбербанк", копії звітів про оцінку рухомого та нерухомого майна боржника у Донецьку, складених у 2019 році, відповідно до яких загальна вартість такого майна становить 322,4 млн грн".

Східний апеляційний госпсуд вказав, що Госпсуд Донецької області не надав "відповідним доказам жодної оцінки", не з`ясував, "чи все майно боржника, що знаходиться у Донецьку, включено до цих звітів, так само як і не з`ясовано наявності або відсутності можливості отримання аналогічних звітів щодо майна, яке знаходиться у Луганську".

Нагадаємо, що провадження у справі про банкрутство ПрАТ "АВК" (Маріуполь) відкрили у 2016 році.

Раніше "Сбербанк" відсудив у групи "АВК" кондитерські фабрики на Закарпатті та в окупованому Донецьку, а "Промінвестбанк" відсудив кондитерську фабрику в Дніпрі.

"АВК" – один із найбільших виробників кондитерських виробів в Україні – заснований у 1991 році. Власниками "АВК" є Володимир Авраменко та Валерій Кравець.

Коментарі
Додати коментар