До новин

Український суд "підіграв" депутату Держдуми РФ у справі про невиплату кредиту банку – ЗМІ

28 грудня, 2021
Резонансні справи
Український суд "підіграв" депутату Держдуми РФ у справі про невиплату кредиту банку – ЗМІ

Господарський суд Київської області сприяв відмиванню коштів депутатом російської Держдуми Олексієм Лисяковим, стверджують автори розслідування, яке 24 грудня опублікувало агентство "РБК-Україна".

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на "РБК-Україна".

Справа стосувалася банкрутства та судових розглядів стосовно члена Ради Федерації (2002–2011) та депутата Держдуми РФ (2011–2016), бізнесмена Олексія Лисякова. Він, за даними агентства, є співвласником та головою ради директорів компанії "Інфаприм" – найбільшого в Росії виробника замінників дитячих молочних сумішей. Російський "Сіті інвест банк" намагається відсудити борги за кредитами, які брав "номінал" Лисякова Акбар Ісмоїлов, а сам Лисяков був за цими договорами поручителем. За даними "РБК-Україна", сума підтвердженого судами боргу становить 500 млн рублів ($6,8 млн без неустойок).

Лисяков зробив низку кроків, щоб уникнути виплати боргу, серед яких були фіктивне розлучення та аліменти, борг матері та судовий розгляд в українському суді, стверджують автори матеріалу.

Незважаючи на персональні санкції, запроваджені РНБО України проти всіх російських політиків, причетних до анексії Криму, ексдепутату, який голосував за це рішення, вдалося взяти поруку за зобов'язаннями української компанії "ФК "Лабораторія фінансів" на суму €10 млн. У додатковій угоді договору було зазначено, що всі спори сторони мають вирішувати в Господарському суді Київської області, на думку юристів, опитаних "РБК-Україна", договір має всі ознаки фіктивності, а його головна мета – формування штучної заборгованості. Непрямим доказом цього журналісти називають той факт, що до 2021 року обидві сторони не виявляли жодного інтересу одна до одної та активізувалися лише тоді, коли російський "Сіті інвест банк" став діставати в судах рішення на свою користь.

"2021 року "Лабораторія фінансів" почала подавати позови проти Олексія Лисякова до того самого Господарського суду Київської області. За дивним збігом обставин, подання зупинили лише тоді, коли автоматична система розподілила позов на голову суду Павла Горбасенка", – пишуть автори статті.

У матеріалі зазначають, що суд розглянув справу протягом одного місяця, хоча зазвичай, якщо одна зі сторін справи – іноземець, то через пересилання документів процес затягується від пів року до кількох років.

Також журналісти з'ясували, що офіційний представник інтересів Лисякова в Господарському суді Київської області адвокат Максим Піхотний через кіпрський офшор є пов'язаною особою з компанією "Лабораторія фінансів", якій і заборгував депутат.

Коментарі
Додати коментар