До новин

Суди не задовольнили позов Полтавського ГЗК Жеваго до ФГВФО на 3,9 млрд грн

29 грудня, 2021
Резонансні справи
Суди не задовольнили позов Полтавського ГЗК Жеваго до ФГВФО на 3,9 млрд грн

23.11.2021 Північний апеляційний Госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат" та залишив без змін рішення Госпсуду Києва від 25.10.2017 у справі №910/19560/16, яким компанії було відмовлено в задоволенні позову до ФГВФО і ліквідатора банку "Фінанси та кредит" про зобов'язання включити вимоги "Полтавського ГЗК" на 3,9 млрд грн у реєстр вимог кредиторів банку, причому в сьому чергу.

До 7 черги відносять вимоги вкладників-юросіб, які не є пов'язаними з банком особами, повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на Фінбаланс.

Згідно з судовими матеріалами, кредиторські вимоги ПрАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” в обсязі 485 млн грн були включені Фондом гарантування в дев`яту чергу вимог кредиторів (вимоги пов’язаних осіб) - з огляду на пов’язаність “Полтавського ГЗК” і банку “Фінанси та кредит” через їх спільного бенефіціара - Костянтина Жеваго.

Розбіжність у сумах (3,9 млрд грн та 485 млн грн) зумовлена тим, що за твердженням ФГВФО, в серпні 2015 року кошти з депозитів “Полтавського ГЗК” (входить у групу Ferrexpo) - на підставі укладених ним з банком договорів поруки - були перераховані для погашення простроченого боргу за кредитами ПАТ «Стаханівський завод технічного вуглецю», ПрАТ «Укренергозбут», ТОВ «Промінек», ПАТ «АвтоКраз», ТОВ «Восток Руда», ПАТ «Стаханівський вагонобудівний завод», ТОВ «ТД» Вагонзавод», ТОВ «Кременчуцький шкірзавод», ТОВ «Етьєн Вест», ПАТ "Херсонський завод карданних валів".

Північний апеляційний госпсуд дійшов висновку, що докази, надані ліквідатором банку "Фінанси та кредит" для підтвердження наявності правових підстав списання коштів з депозитних рахунків позивача (надані договори банківського обслуговування, банківські виписки по особовим рахункам стосовно руху коштів, експертний висновок), "є більш вірогідними доказами, в розумінні ст. 79 Господарського процесуального кодексу України, ніж доводи позивача стосовно відсутності обумовлених законом підстав для списання відповідних коштів з депозитних рахунків позивача внаслідок фізичної відсутності договорів поруки" (цитата).

"Суд апеляційної інстанції погоджується з висновками суду першої інстанції стосовно пов`язаності позивача та ПАТ "Банк "Фінанси та кредит" відповідно до вимог статті 52 Закону України «Про банки і банківську діяльність», тип пов`язаної з банком особи - споріднені та афілійовані особи банку, у т.ч. учасники банківської групи, у зв`язку з чим правомірно віднесено акцептовані вимоги позивача до 9 черги вимог кредиторів", - йдеться в постанові Північного апеляційного госпсуду від 23.11.2021.

Коментарі
Додати коментар