До новин

НБУ хоче відсторонити від перевірки банків 11 аудиторів

11 вересня, 2015
Банкрутство фінустанов
НБУ хоче відсторонити від перевірки банків 11 аудиторів

Національний банк планує скоротити на 11 перелік аудиторських компаній, яким дозволяється здійснювати аудит фінансової звітності банків, та звернутися до Аудиторської палати з пропозицією застосувати санкції до недобросовісних аудиторів.

Про це заявила директор департаменту банківського нагляду Катерина Рожкова під час засідання Комітету з питань аудиту банків України, передає прес-служба регулятора.

«Ми виступаємо за посилення відповідальності аудиторів банків. У 2014-2015 роках вісім компаній не виявили проблем у банках, які потім були визнані неплатоспроможними», - сказала Рожкова.

Вона заявила, що аудитори повинні відповідати за якість наданих звітів.

«Тому ми звернемося до Аудиторської палати України з пропозицією застосувати санкції до таких аудиторських компаній», - зазначила директор департаменту банківського нагляду.

За її словами, ще «три компанії не здійснювали аудит фінансової звітності банків протягом тривалого періоду, тому ми не  впевнені в відповідності  їх досвіду та процедур сучасним вимогам».

«Це логічний і послідовний крок регулятора: після очищення банківської системи приходить етап перезавантаження. Перезавантаження неможливе без якісного аудиту. А якісний нагляд за банківською системою - це спільні зусилля банківського нагляду та аудиторських компаній», - сказала Рожкова.

Станом на 1 вересня в оновлений перелік офіційно визнаних НБУ для роботи з банками аудиторів входило 32 компанії.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Національний банк ще 7 серпня заявляв, що планує поставити перед Аудиторською палатою України питання про виведення з ринку аудиторських компаній, які давали позитивні висновки стосовно неплатоспроможних банків.

Коментарі
Додати коментар