До новин

НБУ і топ-менеджери найбільших 40 банків обговорили стабілізацію на фінансовому ринку

08 жовтня, 2015
Санація
НБУ і топ-менеджери найбільших 40 банків обговорили стабілізацію на фінансовому ринку

Керівництво Національного банку України провело нараду з керівниками найбільших банків.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі НБУ.

Зустріч відбулася в Національному банку України 6 жовтня 2015 року.

«Сорок найбільших банків країни складають 93% всієї банківської системи – тому можна з впевненістю сказати, що в цьому залі зараз представлений увесь банківський сектор України», – зазначила Гонтарева.

Вона відмітила, що з часу останньої зустрічі з банкірами відбулося багато значущих подій.

«Ми продовжуємо пом’якшувати монетарну політику, запровадили валютні аукціони з купівлі валюти на міжбанку для збільшення валютних резервів НБУ, вивели з ринку банк «Фінанси та Кредит», прийняли місію МВФ та очікуємо на ухвалення Верховною Радою важливих законопроектів у рамках реформи фінансового сектору», - зауважила очільниця НБУ.

Вона доповіла учасникам наради про стабілізацію макроекономічної ситуації в країні та пом’якшення монетарної політики регулятора.

«Ми знизили за останні два місяці облікову ставку з 30% до 22%. НБУ намагатиметься в наступному році знизити облікову ставку до рівня трохи вищого за інфляцію на відповідний час», - наголосила Гонтарева. За прогнозами НБУ інфляція в 2016 році складатиме 12%.

Заступник Голови Національного банку Владислав Рашкован розповів банкірам про очищення ринку аудиторських послуг – вісім із компаній, які надавали недостовірні звіти про фінансовий стан фінустанов, були відстороненні від роботи на банківському ринку.

«Ми рекомендуємо співпрацювати з професійними аудиторськими компаніями та приділяти значну увагу звітам;  запевняю, всі звіти в НБУ ретельно вивчаються», - наголосив Владислав Рашкован.

На зустрічі з банкірами був присутній бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета, якого до України запросив ЕБРР. Він поінформував банкірів, що Рада бізнес-омбудсмена повністю незалежна та фінансується міжнародними донорами. Її основне завдання - представляти та захищати інтереси бізнесу в державних органах. Нова установа покликана забезпечити прозоре ведення бізнесу в Україні. Бізнес-омбудсмен розповів банкірам провідних фінустанов, чим може бути корисний банкам. А саме в його компетенції приймати та розслідувати скарги комерційних банків стосовно дій державних банків, державних компаній, які у них обслуговуються, а також Національного банку України.

Топ-менеджери провідних банків розповіли, що в серпні-вересні спостерігалася тенденція притоку депозитів населення. Цей тренд зберігається і в жовтні. Також банкіри відмітили, що близько 70% нових депозитних договорів укладаються за вкладами без права дострокового зняття.

Коментарі
Додати коментар