До новин

НБУ до кінця року задіє механізм очищення репутації банкірів

12 жовтня, 2015
Банкрутство фінустанов
НБУ до кінця року задіє механізм очищення репутації банкірів

Нацбанк України планує до кінця поточного року налагодити процес очищення репутації банкірів, які причетні до банкрутств банків, але фактично в них не винні.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на першого заступника голови Нацбанку Олександра Писарука.

Чиновник нагадав, що в списку банкірів з «небездоганною» діловою репутацією близько тисячі осіб, які за формальними ознаками НБУ підпадають під це визначення, оскільки працювали в банках, які визнані неплатоспроможними, але за фактом не причетні до доведення банку до неплатоспроможності.

«Ми створюємо структурну платформу для розгляду індивідуальних справ банкірів, які потрапили до цього списку. Це копітка робота. Ми хочемо, щоб банківська спільнота сама проаналізувала ці випадки», - сказав він.

Як пояснив Писарук, банківські асоціації візьмуть на себе відповідальність постояти за своїх колег, які, на їхню думку, не винні в тому, що сталося з банком.

«Ми зобов'язалися до кінця року довести це до розуму, поставити процес на потік. Ми не всіх пропустимо, там є яскраві персонажі, з якими банківська спільнота не захоче мати нічого спільного. Частину людей буде через цю процедуру пропущено, і ми їх якимсь чином легалізуємо», - додав він.

За його словами, не можна всіх оголосити винними у доведенні банків до банкрутства, і з іншого боку, неможливо прописати загальні критерії таким чином, щоб вони враховували індивідуальні обставини кожного.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, в НБУ ще на початку вересня почали розробляти механізми відновлення довіри до банкірів із зіпсованою репутацією внаслідок їх роботи в банках-банкрутах, які, на думку банківської спільноти, постраждали незаслужено.

У ході очищення банківської системи НБУ за 2014 і неповний 2015 рік визнав неплатоспроможним 61 банк. Також Національний банк констатує наявність 48 банків із непрозорою структурою власності. В середині серпня поточного року Національний банк оцінював 44 банки як фінустанови з непрозорою структурою власності. 25 травня Національний банк посилив вимоги до прозорості структури власності банків.

Коментарі
Додати коментар