До новин

Київський інститут «НДІпроектреконструкція» уникнув банкрутства та святкує 70-річчя

03 листопада, 2015
Санація
Київський інститут «НДІпроектреконструкція» уникнув банкрутства та святкує 70-річчя

Будівля Дипломатичної академії, частина вулиці Хрещатик, Театр юного глядача на Липках, Комітети Верховної Ради, Національна філармонія – всі ці будівлі спроектовано легендарним Державним науково-дослідним та проектно-вишукувальним інститутом «НДІпроектреконструкція».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на depo.ua.

Інституту, яким спроектовано сотні споруд по Україні, починаючи від шкіл і дитячих садочків, та закінчуючи урядовими будівлями, в листопаді виповнюється сімдесят.

Ще рік тому НДІ перебував на межі банкрутства, а вже сьогодні заплановано низку заходів до святкування річниці. На жаль, останні декілька років позначилися не найкращими сторінками його історії. Три директори за три роки накопичили більш ніж дванадцятимісячну заборгованість по заробітній платі, величезні кредити, виконані, але не оплачені проекти. З усього видно, що попередня влада цілеспрямовано спонукала інститут до банкрутства.

Після звільнення одного з колишніх директорів, аудитори нарахували сотні тисяч гривень збитків та численні позови про стягнення боргів. На той час вже завершили проектні роботи для театру Оперети у Києві, кошти за виконання яких керівництво інституту навіть не спробувало стягнути. Після призначення наступного директора борги стрімко зростали, а нормальна робота інституту була фактично зупинена.

Станом на вересень 2014 року більше ніж рік не виплачувалась заробітна плата. В той самий час для керівництва інституту щомісяця нараховувались премії на десятки тисяч гривень. Крім того, заборгованість за податками складала більше 6 млн.грн., а обсяги невиплачених боргів та виплат за виконані інститутом проекти сягали 10 млн.грн. Практично повна відсутність офіційних замовлень на підприємстві.

Очевидно, що базовий та стратегічний для будівельної галузі інститут цілеспрямовано знищували. Колектив підприємства куди тільки не звертався, аби звернути увагу на проблеми державного підприємства. На жаль, окрім відписок, ні від кого ніякої реакції не було.

В надзвичайно складному становищі, в якому перебував інститут у вересні 2014 року, Володимиром Гройсманом, який на той час займав посаду Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, було прийнято рішення призначити керівником «НДІПроектреконструкція» антикризового менеджера Нвера Аракеляна.

На початку трудовий колектив з пересторогою сприйняв нетипового чиновника не з їхньої сфери. Після призначення перше, що зробив директор, – здійснив аудит і скликав раду підприємства. В присутності представників Мінрегіону він показав результати аудиту і реальний стан речей трудовому колективу. Було два варіанти подальшої долі: або не приймаються кардинальні заходи, і тоді, вже до кінця року, підприємство збанкрутує, або ж – другий варіант – колектив разом з адміністрацією підприємства реалізує антикризові заходи, оптимізує структуру, долає корупцію і виходить на ринок проектування в новому форматі. Переважна більшість колективу вирішила підтримати ініціативи нового керівника. Ті, хто не вірив у результат, залишили підприємство. Разом з Мінрегіоном Інститутом було розроблено план антикризових заходів.

Великий досвід успішного проведення антикризових заходів та виведення з банкрутства підприємств надавав можливість новопризначеному директору залучити для порятунку базового проектного інституту України ефективний менеджмент з його новітніми методами та підходами.

Директор Інституту Нвер Аракелян: «Оптимізація структури, потужна претензійно-юридична робота та пошук нових конкурентоспроможних напрямків роботи інституту дозволили «НДІпроектреконструкція» відмовитись від сумнівної непрофільної діяльності, і відновити роботу на ринку проектування та експертизи будівельних проектів».

Перший заступник Директора Інституту, заслужений архітектор України, Лауреат державної премії України, Член-кореспондент Української академії архітектури, Володимир Ухань: «Довелося реалізувати низку непопулярних рішень для того, щоб вирівняти середню заробітну плату для професіоналів галузі, як результат – вперше за останні декілька років повністю погашено заборгованість по заробітній платі співробітників Інституту».

В результаті консультацій з Мінрегіоном було оптимізовано структуру інституту, рішуче скасовано премії та додаткові виплати для адміністративного персоналу, а також зменшено кількість керівних посад. Запроваджено режим жорсткої економії на державному підприємстві, а всі надходження спрямовано на погашення заборгованості по зарплаті співробітникам та виплату податків до держбюджету.

Унікальний приклад подолання глибокої кризи на великому державному підприємстві всього лише за рік є прецедентом для України.

Без державних дотацій, а лише завдяки жорсткій економії, оптимізації, залученню нових перспективних замовлень та професійному юридичному супроводу розв’язання існуючих проблем, НДІ повернувся на ринок проектних робіт та заявив себе гравцем, з яким варто рахуватися.

Трудовий колектив «НДІПроектреконструкція» зараз впевнено бачить перспективу розвитку інституту – базового державного підприємства в галузі будівництва.

Головний архітектор Інституту, Лауреат державної премії України, Віра Ступнікова: «Найбільшою перевагою роботи в НДІ є самі об’єкти, над якими ми працюємо, можливість втілити своє творче бачення. З останніх реконструйованих об’єктів – Театр Оперети та школа №128 по вул.Раїси Окіпної, урочисте відкриття якої мером Києва Віталієм Кличко широко висвітлювалося ЗМІ». До слова, державну премію України Віра Михайлівна одержала за проект Театру юного глядача на Липках.

За 2014-2015 роки НДІ під безпосереднім куруванням Нвера Аракеляна успішно завершено реалізацію таких проектів, як школа №140 по вул.Львівській, 47/8, Київської дитячої школи мистецтв №2 ім.М.І.Вериківського з прибудовою до нього концертної зали, реставрація і будівництво житлового комплексу з паркінгом по вул.Златоустівській, 14-18, реставрація будівлі «Промінвестбанку» в переулку Шевченка.

Вже сьогодні фахівцями НДІ напрацьовано проектну документацію, що буде необхідна для відновлення зруйнованого Донбасу. Так само важливою є ефективна робота модернізованого Інституту для реалізації складних інфраструктурних об’єктів по всій Україні.

Начальник комплексної архітектурно-будівельної майстерні Інстиуту, Почесний працівник житлово-комунального господарства України, нагороджена почесними грамотами Київського міського голови, КМДА, Мінрегіону, Світлана Супрун: «НДІпроектеконструкція» є базовою і єдиною у своєму роді установою, здатною супроводжувати забудову по Києву та всій Україні, починаючи від виділення земельної ділянки і закінчуючи здачею будівлі в експлуатацію. На сьогодні дуже важливим є реформування регіональної політики держави, адже це забезпечить можливості для Інституту працювати у профільних напрямках його діяльності».

Колектив державного підприємства «НДІпроектреконструкція» звернувся до керівництва держави з метою підтримки розвитку галузі.

Коментарі
Додати коментар