До новин

НБУ дозволив банкам з негативним капіталом працювати до липня

20 березня, 2015
Банкрутство фінустанов
НБУ дозволив банкам з негативним капіталом працювати до липня

Станом не середину 2015 року капітал будь-якого банку повинен бути позитивним, а на кінець року рівень достатності капіталу повинен становити не менше 5%. Якщо у фінустанов станом на липень залишиться негативний капітал, їм загрожують серйозні проблеми, заявив перший заступник голови правління Нацбанку Олександр Писарук.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на "Апостроф".

За словами Писарука, більшість банків сьогодні не можуть дотримуватися нормативів. На початку березня вперше в історії норматив достатності капіталу по банківській системі виявився нижче необхідного мінімуму в 10% і склав лише 7,37%.

Одна з причин - величезні збитки банків в зоні АТО, у Криму, а також втрати від девальвації нацвалюти. Крім того, через прийнятий Радю закону про посилення відповідальності власників банків, співробітники фінустанов стали менше спотворювати звітність. Адже тепер за це передбачена відповідальність, підкреслив Писарук.

У Нацбанку було два виходи з ситуації: або поступово визнавати збитки, або зробити це відразу. Регулятор, погодивши свої дії з МВФ, вирішив піти другим шляхом. Але у цьому випадку банки не можуть дотримуватися нормативів. І щоб вирішити цю проблему, НБУ розробив для банків план з нарощування капіталу і наближення до нормативів.

"Є три реперні точки по достатності капіталу. Перша - середина цього року, де капітал в будь-якому випадку, навіть при визнанні збитків, повинен бути позитивним. Він може складати і одну копійку, але бути позитивним", - розповів Олександр Писарук.

Згідно з цим планом, на кінець 2015 року рівень достатності капіталу банків повинен бути не менше 5%, на кінець 2017 - 7%, а на кінець 2018 - 10%. Тобто протягом 4 років банки повинні досягти мінімально необхідного рівня.

"Якщо в середині цього року у якогось банку залишиться негативний капітал, то у нього будуть проблеми", - прогнозує Писарук.

При цьому він відмовився називати кількість банків з негативним капіталом.

Коли у банку не вистачає капіталу, у нього є три виходи із ситуації, розповів Олександр Писарук. Перший - це збільшення статутного капіталу. Другий - збільшити якість активів. Але коли зростає проблемна заборгованість, цей спосіб важко застосувати. Третій - скорочувати активи, погашати їх або продавати, щоб зменшити баланс.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ планує не відносити банки до категорії неплатоспроможних, якщо проблеми у фінустанови виникли через девальвацію гривні після 6 лютого минулого року.

Джерело фото: 112.ua

Коментарі
Додати коментар