До новин

У Мінекономрозвитку пояснили, як реструктуруватимуть "Нафтогаз"

04 липня, 2016
Санація
У Мінекономрозвитку пояснили, як реструктуруватимуть "Нафтогаз"

За українську газотранспортну систему відповідатиме нове підприємство. Такий пункт містить затверджений Кабміном 1 липня план реструктуризації НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомляє преc-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Згідно з планом, нове підприємство "Магістральні газопроводи України" увійде в структуру Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Також реструктуризація передбачає створення підприємства "Підземні газосховища України", що буде оператором системи підземних газосховищ. Останнє підприємство теж підпорядковуватиметься Міненерговугілля. На обох підприємствах планують створити незалежні наглядові ради.

"Ми розуміємо, що реструктуризація НАКу сьогодні необхідна, якщо ми хочемо створити повноцінний ринок газу. Основна ідея - дати можливість рівного доступу всім гравцям ринку до ГТС", - пояснила перший заступник міністра Юлія Ковалів, яка також є головою наглядової ради НАК "Нафтогаз України".

У відомстві запевняють, що реструктуризація "Нафтогазу" - крок до створення конкурентного ринку газу, на якому споживачі можуть вільно обирати постачальника газу, а "Нафтогаз" не матиме впливу на діяльність оператора ГТС.

Очікується, що повноцінні функції операторів ГТС і ПСГ будуть передані цим компаніям через 30 днів після завершення суперечки в Арбітражному інституті Торговельної палати Стокгольма між "Нафтогазом" і "Газпромом" щодо умов транзитного контракту. Завершення розгляду справи очікується на початку 2017 року. До цього моменту "Укртрансгаз" виконуватиме функції оператора ГТС.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, заборгованість підприємств перед «Нафтогазом» перевищила 21 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар