До новин

ДІУ вивела з Дельта Банку майже 1,5 млрд грн

05 липня, 2016
Банкрутство фінустанов
ДІУ вивела з Дельта Банку майже 1,5 млрд грн

Дельта Банку не вдалося відсудити у Державної іпотечної установи (ДІУ) застави на суму 1,441 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finclub.

Як повідомляється, ще в лютому 2013 року ДІУ відкрила рахунок у банку, на якому було розміщено 2,137 млрд грн.

У вересні 2014 року, коли фінансова стабільність банку вже викликала питання, кредитна установа для забезпечення грошей на цьому рахунку передало ДІУ в якості застави майнових прав за кредитами на загальну суму 1,441 млрд грн.

У березні 2015 року Дельта Банк збанкрутував, а його тимчасовий адміністратор порахував передачу цих застав незаконною.

Тому Фонд гарантування вкладів фізосіб звернувся до суду, щоб визнати незаконним виведення активів з «Дельти».

Він послався на те, що на момент операції в банку діяли обмеження НБУ, встановлені після видачі рефінансування. Зокрема, регулятор заборонив «Дельті» змінювати і реалізовувати застави по кредитах на суму від 10 млн грн.

Цей аргумент не переконав суддю.

«Узгодження банком з представником НБУ операцій зі зміни і реалізації закладеного майна за наданими кредитами за сумами понад 10 млн грн не забороняє банку укласти договір банківського рахунку з контрагентом і договори забезпечення по ним», - йдеться в рішенні суду. Тому 15 червня Господарський суд Києва відмовив Дельта Банку у визнанні незаконним договору передачі застав.

Виведення активів є головною причиною, чому ФГВФО не зможе розрахуватися з усіма кредиторами «Дельта Банку», в тому числі і з заможними вкладниками, чиї депозити перевищують гарантовані 200 тис.грн.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Луценку закидають небажання розслідувати справу про банкрутство Дельта Банку.

Коментарі
Додати коментар