До новин

Як «Аграрний фонд» перетворився з банкрута на донора держави

26 липня, 2016
Санація
Як «Аграрний фонд» перетворився з банкрута на донора держави

ПАТ «Аграрний фонд» опублікувало звіт про результати діяльності за минулий рік, з яких випливає, що підприємство, яке з дня свого створення демонструвало негативний результат роботи, в 2015 році вперше отримало 154,6 млн гривень чистого прибутку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Аграрний тиждень».

Доходи товариства склали 3,29 млрд гривень (+ 77,3 млн гривень до результату 2014 року), витрати – 2,32 млрд гривень (- 96,6 млн гривень до 2014 року). Фінансовий результат «Аграрного фонду» збільшився на 22% до 979,2 млн гривень (до оподаткування і без обліку сумнівної заборгованості).

Основний напрямок діяльності «Аграрного фонду» – виробництво борошна. Цей ринок минулого року скоротився на 14% в натуральному вираженні. Фактори, що зумовили падіння, – традиційне щорічне зниження обсягів споживання хлібобулочних виробів, посилене фізичним скороченням ринку в Криму і зоні проведення АТО. Обсяги виробництва борошна АФ також скоротилися, хоч глибина просідання і була менше, ніж загалом по ринку: всього в 2015 році фондом було перероблено 375,7 тис. т зерна, що на 52 тис. т менше, ніж роком раніше.

Всього «Аграрний фонд» реалізував на внутрішній і зовнішній ринки 980 тис. тонн продукції.

Як пояснює директор ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко, кардинальне поліпшення результатів діяльності було досягнуто завдяки впровадженню нової стратегії роботи, в основі якої – відмова від продажу продукції за демпінговими цінами в рамках штучної підтримки виробництва т. зв. «масових сортів» хліба.

Якщо в структурі реалізації продукції АФ на внутрішній ринок в 2014 році 58% припало на борошно для соціальних сортів (247,5 тис. т з 427,7 тис. т), то в 2015 співвідношення соціальні/комерційні було вже 25%/75% (з 375 тис. т борошна, поставленого на внутрішній ринок 281,1 тис. т було поставлено для комерційних цілей). «Я твердо переконаний, що в самому механізмі «підтримки» через продаж борошна за демпінговими цінами відразу закладені корупційні ризики, оскільки частину різниці між ринковою ціною і відпускною ціною АФ переробник може виплачувати у вигляді хабара менеджменту», – наголошує Радченко.

На думку Радченка, механізм адресних дотацій соціально незахищеним верствам населення є більш прозорим і не формує свідомо збиткові результати роботи держкомпанії.

Завдяки перегляду стратегії «Агарний фонд» не тільки перестав погіршувати стан держфінансів збитковим результатом, який за підсумками 2014 року склав мінус 7 млрд гривень, а й навпаки – виплатив державі 115 млн гривень дивідендів.

Коментарі
Додати коментар