До новин

Банківська система Білорусі - на межі

25 серпня, 2016
Банкрутство фінустанов
Банківська система Білорусі - на межі

Білоруські банки близькі до критичного рівня проблемних активів.

Таку думку висловив фінансовий аналітик Дослідницької групи BusinessForecast.by Олександр Муха повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на видання «Хартія 97».

В першому півріччі розмір проблемних активів білоруських банків збільшився вдвічі, на 1 липня частка проблемних боргів у банківській системі становила 13,4%.

«Ми наблизилися до граничного рівня проблемних активів у банківській системі. Граничне значення проблемних активів, судячи з досвіду інших країн, знаходиться в діапазоні 15-20%. В цілях забезпечення фінансової стабільності перевершувати цей рівень небажано», — застеріг Муха.

При цьому він звернув увагу, що кредитні ризики, характерні для банків, можуть трансформуватися в проблеми для державного бюджету.

«Коли ми говоримо про кредитні ризики, слід розуміти, що вони можуть трансформуватися в фіскальні ризики, оскільки у значної частини директивних кредитів видавалися держгарантії. І в цих випадках, якщо позичальник не платить за кредитами, розраховуватися перед банками повинен бюджет», — пояснює експерт.

За даними білоруського регулятора, 19% кредитного портфеля банків знаходиться під гарантіями уряду і місцевих органів влади.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, збанкрутував найбільший білоруський імпортер овочів і фруктів.

Коментарі
Додати коментар