До новин

Українським страховикам передрікають погіршення платоспроможності

08 травня, 2015
Банкрутство фінустанов
Українським страховикам передрікають погіршення платоспроможності

У поточному році показники по зборах страхових платежів і одночасно рівень платоспроможності страховиків України будуть продовжувати погіршуватися, такий прогноз зробили аналітики рейтингового агентства (РА) «Експерт-Рейтинг».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Інтерфакс-Україна.

Згідно із прес-релізом РА, страховий ринок України, хоча і з деяким запізненням, повторює інерційний шлях банківської системи. Скорочення розриву між отриманими преміями та виплачуваними коштами на фоні зменшення ліквідності активів страхових компаній призводить до зниження фінансової стійкості учасників ринку і, відповідно, до проблем і затримок виплат страхових відшкодувань.

Як відзначили експерти агентства - економічна криза 2014 не привела до колапсу страхового ринку, однак зумовила низку тенденцій, які з великою часткою ймовірності отримають свій подальший розвиток 2015 року.

На тлі зростання чистих страхових виплат страховики були змушені збільшувати, насамперед, резерви збитків: сукупний їх обсяг піднявся на 27%, тобто проблема несвоєчасності виплат відшкодувань клієнтам залишається актуальною для ринку, погіршуючись через те, що обсяги самих виплат зростають. Варто відзначити, що резерв збитків, що сталися, але не заявлені, виросли протягом 2014 року на 19,3%, що відображає негативні очікування страховиків щодо зростання майбутніх виплат. У той же самий час резерв незароблених премій скоротився, хоча і не так серйозно, як чисті страхові премії. В цілому в сегменті страхування non-life зростання валових резервів за підсумками 2014 року склало 6,1%.

Також досить суттєвою залишається проблема капіталізації страхових компаній, забезпечення фінансової стійкості в 2015 році. Можна очікувати аналогічної тенденції, як і в банківській системі: поступового нарощування збитків, які будуть «з'їдати» капітал страховиків.

Близько 80% учасників страхового ринку мають сумнівні активи і при цьому здійснюють вкрай незначні обсяги безпосередньо страхової діяльності. Можна припустити, що в 2015 році кількість учасників ринку зменшиться, в тому числі у зв'язку із зростанням проблем з ліквідністю.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, в Україні банкрутують великі СК.

Коментарі
Додати коментар