До статей

Мар’ян Чорній: Лише разом ми зможемо реалізувати те, навколо чого об’єднались

12 лютого, 2021
Думки
Мар’ян Чорній: Лише разом ми зможемо реалізувати те, навколо чого об’єднались

Понад рік тому усі арбітражні керуючі об’єднались в єдину асоціацію, й відповідно – рік тому створено Раду арбітражних керуючих Львівської області. Про першу річницю створення професійної самоврядної організації та виклики на 2021 рік інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розповів голова Ради Мар’ян Чорній.

04 лютого 2020 року для арбітражних керуючих Львівщини, та особисто для мене, відбулась одна з найяскравіших подій минулого року: створено Раду арбітражних керуючих Львівської області.

Чому найяскравіша? Тому що, утворення органів саморегулівної організації арбітражних керуючих - це як ковток свіжого повітря у нашому професійному середовищі. Сьогодні, згадуючи подію річної давнини, я впевнено скажу, що Рада – це стиль життя: активний, захопливий, небайдужий, позитивний професійний, в якому реалізуються цікаві задуми. 

Безумовно, перший рік становлення професійної самоврядної організації був нелегким та дуже насиченим, та все ж, Радою пророблено чималий об’єм  роботи.

Передусім, для активної участі кожного арбітражного керуючого Львівщини у житті Ради, комфортного зв’язку та швидкого обміну інформацією між Радою, арбітражними керуючими, іншими органами саморегулівної організації – створено оптимальні засоби комунікації: електронну пошту, сторінку Ради у соціальній мережі Facebook та viber-групу.

Для визначення арбітражних керуючих, які залучатимуться під час проведення перевірок діяльності арбітражних керуючих та надаватимуть консультації з питань, які виникають під час перевірки - визначено найбільш досвідчених і висококваліфікованих арбітражних керуючих.

Не слід забувати й про те, що при Раді створено та активно працює Центр підтримки арбітражних керуючих, де кожен арбітражний керуючий зможе скористатись оргтехніко, отримати доступ до мережі Інтернет, допомогу під час здійснення своїх повноважень. Детальніше про те, як функціонує ЦПАК та перспективи його розвитку можна ознайомитись в інтерв’ю порталу «Банкрутство & Ліквідація» за посиланням:

Наприкінці літа, Радою арбітражних керуючих Львівської області затверджено алгоритм захисту професійних прав арбітражних керуючих Львівщини. Цей алгоритм передбачає здійснення усієї повноти заходів, спрямованих на захист прав арбітражних керуючих та гарантій їх діяльності, надання первинної правової допомоги у кримінальному провадженні. На виконання Договору, Радою видано довідки та заява про забезпечення права на захист особи – пред’явника, а також пам’ятки про процесуальні права.

Однак, в процесі розроблення цього алгоритму, ми зрозуміли, що для досягнення мети, в даному випадку захисту прав арбітражних керуючих, варто розглянути це питання під кутом зору впровадження правил етики у практичну діяльність, а також підвищення рівня обізнаності, ерудиції арбітражних керуючих в професійному та повсякденному житті. Тому, з метою захисту прав арбітражних керуючих Рада взяла курс на: здійснення профілактичної роботи, яка направлена на попередження порушень прав та інтересів арбітражних керуючих, а також порушення гарантій їх діяльності; сприяння підвищенню рівня обізнаності, ерудиції арбітражних керуючих в професійному та повсякденному житті; вироблення системи орієнтирів, рекомендацій для обрання арбітражними керуючими допустимої поведінки в конкретних складних ситуаціях. Для досягнення поставленої мети Радою арбітражних керуючих Львівської області з Радою адвокатів Львівської області, Львівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Громадською організацією «Львівський центр медіації», Радою приватних виконавців Львівської області, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області, Національною асоціацією медіаторів України підписано Меморандуми про співпрацю. Крім того, ведуться переговори щодо підписання Меморандуму з Відділенням Нотаріальної палати України в Львівській області.

Про це та стратегію розвитку взаємодії Сторін Меморандумів можна ознайомитись в інтерв’ю порталу «Банкрутство & Ліквідація» за посиланням: 

Крім того, з метою об’єднання адвокатів та арбітражних керуючих, їх співпраці та обміну досвідом у сфері банкрутства, визначення пріоритетних напрямків практики банкрутства та формування експертної позиції у вирішенні практичних проблем у цій сфері, Рада арбітражних керуючих Львівської області звернулась до Ради адвокатів Львівської області із пропозицією створити при Раді адвокатів Львівської області постійно діючий колегіальний дорадчий орган - Комітет з питань банкрутства. Станом на сьогодні такий комітет вже функціонує.

Необхідно відзначити й те, що з перших днів створення Рада є організатором та активним учасником онлайн-марафонів, семінарів, конференцій та форумів, спрямованих на формування досвідченості, професійності, етичності арбітражних керуючих, серед яких зокрема: «Практичні аспекти застосування Кодексу України з процедур банкрутства. Сучасні підходи до роботи з конфліктами: можливість медіації у процедурі банкрутства фізичних осіб»; «Секрети та    лайфхаки     продажу    майна    боржника»;

«Обговорення актуальних питань практичного застосування норм Кодексу України з процедур банкрутства. Відповіді на питання арбітражних керуючих».

Перш за все, хотів би звернути увагу на необхідність подальшого розвитку рівня комунікації між Радою та арбітражними керуючими, об’єднання арбітражних керуючих для побудови ефективної команди професіоналів заради досягнення спільної мети: підняття авторитету професії, захисту прав арбітражних керуючих, а також розвитку, популяризації професії та її вдосконалення.

Лише разом ми зможемо реалізувати те, навколо чого об’єднались. Саме тому, задля підвищення якості виконуваних Радою завдань, а також побудови повноцінної та стійкої системи комунікації як між Радою та її членами, так і з кожним арбітражним керуючим окремо, Радою затверджено Комунікаційну стратегію та план розвитку Ради арбітражних керуючих Львівської області на 2021 рік, який включає в себе сукупність наступних етапів плану розвитку Ради та засоби їх досягнення:

  • Забезпечення сприятливих правових, організаційних, економічних та комунікаційних умов професійної діяльності арбітражних керуючих.
  • Забезпечення гарантій діяльності арбітражних керуючих, захисту професійних прав арбітражних керуючих.
  • Сприяння підвищенню рівня професійної підготовки та кваліфікації арбітражних керуючих, дотримання ними норм професійної етики.
  • Популяризація професії арбітражного керуючого.
  • Забезпечення ефективних внутрішніх комунікацій всередині професійної спільноти та зовнішніх – з органами державної влади, громадськістю, юридичними спільнотами, сторонами меморандумів, ЗМІ тощо.

Цією ж Стратегією, з метою побудови ефективної системи зв’язку, за кожним арбітражним керуючим Львівщини закріплено члена Ради, відповідального за забезпечення внутрішніх комунікацій.

Реалізовуючи затверджений план розвитку, перед Радою постало завдання забезпечити налагодження взаємодії зі сторонами меморандумів, укладених Радою задля ефективної реалізації положень та досягнення мети зазначених меморандумів. З метою виконання зазначеного завдання та участі арбітражних керуючих у роботі органів самоврядування арбітражних керуючих, Радою створено постійно діючий колегіальний дорадчий орган – Комітет з питань реалізації положень меморандумів.

Окремо хотів би звернути увагу, що невід’ємною складовою сучасної економіки та регулятивним важелем економічної діяльності держави є «Інститут банкрутства», який включає в себе не лише механізм власне банкрутства, а й заходи спрямовані на запобігання банкрутству суб’єктів господарювання, забезпечення умов реалізації процедур відновлення платоспроможності боржників. Від ефективності процедури банкрутства залежить фінансова сталість, як окремих ринкових суб’єктів, так і реальної економіки в цілому. Саме тому, задля вчинення дій спрямованих на вдосконалення інституту банкрутства, який слугуватиме регулятором економічного становлення держави, Радою арбітражних керуючих Львівської області ведуться переговори з органами владних повноважень, які є стейкхолдерами економічної діяльності держави і дотичні до процедур банкрутства, щодо підписання меморандумів про співпрацю. Така робота сторін меморандумів спрямована на довгострокову перспективу, а її наслідком стане підвищення розвитку суб’єктів господарювання та фінансово-економічної системи держави в цілому.

Загалом, хочу сказати, що планів у нас дуже багато, але їх краще втілювати в життя, а не говорити про них. Можу з впевненістю наголосити, що у нас усе ще попереду: багато нових проектів та ідей! Працюємо далі. Успіхів усім нам і кожному окремо!

 

Коментарі
Додати коментар