До статей

Олексій Соболев: Контрольоване банкрутство відходить у минуле

13 травня, 2021
Думки
Олексій Соболев: Контрольоване банкрутство відходить у минуле

Директор ДП “Прозорро.Продажі” Олексій Соболев в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розказав про підсумки роботи щодо продажу майна у справах про банкрутство фізичних та юридичних осіб.

Продаж майна у справах про банкрутство фізичних чи юридичних осіб з жовтня 2019 року відбувається лише через електронні аукціони “Прозорро.Продажі”. Перші 10 місяців роботи принесли аж 346 успішних торгів на 116 млн грн. Це дуже мало. Чому? Самі подумайте: майже за рік на всю 40-мільйонну країну через повну процедуру банкрутства пройшло лише кілька сотень активів на кілька сотень мільйонів гривень. За попередніми оцінками, річні обсяги торгів мали б бути в 10-20 разів більшими.

Тож, одразу стало зрозуміло, що ринок швидко змінюватись не збирається.  

Як там банкрутство за півтора роки?

Варто нагадати, що в процедурі банкрутства аукціон наступає майже на останньому етапі всього довгого процесу. Коли кредитори і підприємство банкрут вже використали всі інструменти для перемовин чи реструктуризацій і не дійшли згоди.

Раніше етап аукціону був контрольований і більше був вправою з контролю комітету кредиторів - хто мав вплив, той і отримував активи за заниженими цінами. Таким чином багато банків під час банкрутства позичальників повертали дуже мало коштів, що призводило до зменшення кредитування, високих ставок і тд. В результаті, за недобросовісних підприємців платили сумлінні позичальники.

На те, щоб перейти на прозорі аукціони ринку знадобився майже рік. Однак, як перейшли, то все запрацювало дуже швидко. Порівняйте: за перші 10 місяців роботи продали 116 млн грн, за наступні 10 місяців - більше 2 млрд грн. За цей час середня конкуренція збільшилась на 20%, а кількість учасників потроїлась (від 350 зросла до 1200).

Чим ринок банкрутства відрізняється від інших ринків, які існують в “Прозорро.Продажі”?

Перше, помітно, що це ринок великих угод - більше 100 млн грн. 

Так, топ-10 найбільших успішних аукціонів пройшли на суму 1,5 млрд грн (це 70% всіх торгів банкрутів). Середній показник конкуренції за таку угоду 1,8 учасника на аукціон. Це небагато. На всі інші успішні аукціони середня конкуренція складає 2,4 учасники. В той же час, більш низька конкуренція зовсім не означає нижчі ціни. І для великих, і для малих угод середнє зростання ціни під час аукціону приблизно однакове - 52% для великих, і 43% для менших. 

Чому ж так? Хіба конкуренція не впливає на зростання ціни під час аукціону? Впливає звісно, але банкрутство дійсно особливий ринок.

Так, майно, яке продається, складне і апріорі проблемне, тому на цьому ринку велика частка аукціонів з одним учасником. Однак, механізм аукціону побудований таким чином, що люди не знають, чи прийде на торги ще хтось, тому одразу збільшують ціни. У середньому, для аукціонів з одним учасником ціна лоту зростає на 11%. Ось приклад такого аукціону. 

До речі, як ми зрозуміли під час розмов з учасниками ринку, для підвищення ціни достатньо навіть чуток, що хтось ще цікавиться активом. Це все свідчить про ефективність системи і обраної моделі аукціонів.

Другою особливістю продажу у процедурі банкрутства є те, що угоди закриваються за два тижні. В першу чергу це дуже зручно для покупців: достатньо провести якісний дью діл (аудит) активу перед аукціоном і виграти лот, далі все відбувається майже миттєво. Це у порівнянні з будь-якими іншими сферами продажу як з використанням аукціонів, так і без. Ось наприклад Епіцентр-к виграв аукціон на земельну ділянку у Києві самісінько перед новорічними святами, а вже 12 січня контракт на 227 млн грн був підписаний. 

Цей випадок також цікавий тим, що основним кредитором у цій процедурі банкрутства є державний Укрексімбанк. Успішних продажів для Укрексіма було вже кілька, а прибуток від  них співставний з прибутком банку за перший квартал 2021 року. 

Знов-таки, це свідчить про те, що контрольоване банкрутство відходить у минуле і торги майном банкрутів приносять відчутну користь кредиторам.

Окрім високих доходів від аукціонів - за 1,5 роки продали майна на 2 млрд грн, ми бачимо, що системі все більше довіряють. Кожного кварталу з’являються нові організатори: зараз з нами працюють майже 300 арбітражних керуючих.

Однією з цікавинок повної прозорості всього процесу стали рейтинги арбітражних керуючих. Ви можете побачити, хто з них найбільше продав - Черпак А.Ю. на 713 млн грн! Або хто провів найбільше успішних аукціонів - Паркулаб В. Г. з 66 аукціонами і так далі. Усе це доступно в публічному модулі бізнес аналітики bi.prozorro.sale.

Також збільшується кількість лотів у систем та їх якість. З’являється все більш цікаві пропозиції нерухомості, автівки, с/г техніка. Звісно усе це позитивно впливає на конкуренцію під час торгів: вона стрімко зростає. Уже й фізичні особи почали боротися за лоти, раніше це було рідкістю.

Як бачимо, з попитом і пропозицією все добре. Цікаво, скільки часу знадобиться, аби весь ринок став прозорим? 

Презентація

Коментарі
Додати коментар