До статей

Мар’ян Чорній: Конфліктні ситуації пов’язані з «людським фактором»

14 вересня, 2021
Думки
Мар’ян Чорній: Конфліктні ситуації пов’язані з «людським фактором»

Голова Ради Львівської області Мар’ян Чорній в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» висловив свою думку щодо якості перевірок АК співробітниками територіальних управлінь юстиції.

Здійснення контролю за діяльністю арбітражних керуючих, перевірки організації їх роботи, дотримання ними вимог законодавства з питань банкрутства мають важливе значення у діяльності арбітражного керуючого. В свою чергу, часті зміни законодавства змушують представників нашої професії змінювати підхід до організації своєї діяльності, постійно підвищувати свою кваліфікацію, бо краще розвивати культуру виконання своїх обов’язків, а не інструменти і практику їх невиконання. Саме від фахового кризис-менеджера, який постійно знаходиться «між двох вогнів», від його кваліфікації та професіоналізму, певною мірою, залежить кінцевий результат справи про банкрутство.

Тому, незважаючи на те, що арбітражні керуючі є суб’єктами незалежної професійної діяльності, законодавцем передбачено контроль за діяльністю арбітражних керуючих.

На вашу думку, які найболючіші проблеми виникають під час перевірок АК співробітниками територіальних управлінь юстиції? Чому вони виникають і які їх першопричини?

Зазвичай, проблемні/конфліктні ситуації, пов’язані з так званим «людським фактором». Значною мірою причинами виникнення таких ситуацій є розбіжності у думках, емоційні реакції на вирішення того чи іншого питання, індивідуальне трактування змісту норм чинного законодавства, відсутність комунікації між сторонами. А це, у свою чергу, призводить до непорозумінь та викликає негативні емоції у обох сторін.  Навіть якщо одна із сторін дійсно намагається зрозуміти іншу сторону, процес налагодження комунікації може бути обмежено низкою перешкод та бар'єрів, що зазвичай виникають у фізичному оточенні сторін або в сфері емоцій людини. Такі перешкоди навіть можуть зробити комунікації між сторонами неможливими - або через них «проривається» тільки частина донесеної інформації, або одна із сторін неправильно інтерпретує значення поданої іншою стороною інформації. Бувають випадки, коли тільки одна із сторін визначає ситуацію як конфліктну, має претензії до іншої сторони, яка може навіть не здогадуватись про те, що виникло непорозуміння.

Можливо, між арбітражними керуючими та співробітниками територіальних управлінь юстиції інколи дійсно виникають непорозуміння, проте жодних тенденцій вони не створюють і гучних скандалів на цю тему я не пригадаю. Із досвіду, при здійсненні перевірки моєї діяльності як арбітражного керуючого можу впевнено сказати – діалог є. У своїх поясненнях, при проведенні перевірки, я висловлював свою позицію і бачення, мене слухали і, головне, чули. Маю надію, що така позитивна тенденція має місце не лише у Львівській області, а й в інших регіонах, адже тільки завдяки об’єктивності, неупередженості співробітників територіальних управлінь юстиції, які володіють високою кваліфікацією, мають відповідальний, професійний підхід до процесу проведення перевірки ми, арбітражні керуючі, можемо справедливо очікувати на конструктив та обґрунтовані висновки органів контролю.

Наскільки сильно проблеми, пов'язані з помилками перевіряючих, заважають роботі АК?

Звичайно, будь-які помилки призводять до певних негативних наслідків, емоційного напруження та, відповідно, заважають професійній діяльності: відволікають від виконання обов’язків, передбачених законодавством, що може мати негативний вплив на діяльність арбітражного керуючого при здійсненні повноважень у справах про банкрутство. Також, арбітражний керуючий витрачає свій час та сили, який більш корисно було б витратити на ведення справи про банкрутство, на надання пояснень/заперечень з приводу перевірки, оскарження відповідних рішень органу контролю. Також, складені за результатами перевірки висновки можуть використовуватися сторонами у справах про банкрутство, шляхом подання необґрунтованих скарг на арбітражного керуючого. А це, знову ж таки, призведе до втрати часу, сил та ресурсів на написання спростувань необґрунтованих скарг.

Яким може бути рішення цієї проблеми? Як можна покращити якість перевірок? Що змінити, щоб не було можливості «зловживати» перевірками? Як ви це бачите?

Я неодноразово наголошував на тому, що: «обізнаний – означає захищений», «недостатній рівень обізнаності щодо своїх прав та обов’язків призводить до їх ігнорування і порушень». Тому, з приводу цього питання можу сказати, що як арбітражним керуючим так і співробітникам територіальних управлінь юстиції потрібно постійно підвищувати свій рівень обізнаності та ерудиції, обмінюватися інформацією і досвідом, розвивати навички комунікації, підвищувати свій кваліфікаційний рівень.

За допомогою цього, ми зможемо виробити певну систему орієнтирів для обрання допустимої поведінки в конкретних складних ситуаціях, уникаючи непорозумінь, конфліктів, негативних висновків та зайвих скарг.

Коментарі
Додати коментар