До статей

Тетяна Колмикова: Динаміка взаємодії АК з територіальними управліннями юстиції є більш позитивною, аніж негативною

14 вересня, 2021
Думки
Тетяна Колмикова: Динаміка взаємодії АК з територіальними управліннями юстиції є більш позитивною, аніж негативною

Голова Ради АК Одеської області Тетяна Колмикова в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» висловив свою думку щодо якості перевірок АК співробітниками територіальних управлінь юстиції.

Для надання повної та об’єктивної  інформації на поставлені редакцією питання щодо  якості перевірок АК співробітниками територіальних управлінь юстиції, я провела опитування серед арбітражних керуючих, офіс яких знаходиться на території Одеської області. Контроль проведення планових та позапланових перевірок покладено на Південне територіальне управління юстиції (м. Миколаїв) Міністерства юстиції України.

Будь-яких критичних зауважень від арбітражних керуючих, щодо якості перевірок арбітражних керуючих на місцях, співробітниками територіальних управлінь юстиції у період з 2017- І півріччя 2021 рр. отримано не було.

Як на мою думку такий результат є наслідком взаємної поваги з боку арбітражних керуючих та співробітників територіальних управлінь юстиції, бажання йти на зустріч один одному та з розумінням ставитися до ситуацій, які виникають під час проведення перевірок.

Також, такий результат досягнуто у зв’язку з постійним вдосконаленням свого професійного рівня, як з боку арбітражних керуючих так і з боку співробітників територіальних управлінь юстиції.

Зараз кожна із сторін намагається вислухати думку іншої сторони та прийняти правильне і компетентне рішення.

На сьогодні є невирішеним питання, щодо надання копій документів, під час проведення перевірок арбітражних керуючих, зокрема, зазвичай, у Повідомленні про проведення планової виїзної перевірки, яке надається арбітражному керуючому органом з перевірки, зазначається про необхідність надати комісії пояснення з предмета перевірки і копії документів для перевірки.

Серед копій документів для перевірки, зазвичай, вимагається від арбітражного керуючого, надати документи по всім справам боржників на яких арбітражний керуючий виконує (виконував) повноваження розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора, керуючого реструктуризацією або керуючого продажем майна за період з дати початку проведення попередньої планової перевірки до поточної перевірки.

Тобто, арбітражний керуючий повинен надати комісії копії абсолютно всіх документів, які містяться у архіві арбітражного керуючого за останні два роки, копії абсолютно всіх документів поточного діловодства арбітражного керуючого, копії абсолютно всіх документів із справ боржників, на яких арбітражний керуючий був призначений або продовжує виконання повноважень, а це може бути досить великий об’єм документів.

Вважаю, що така вимога щодо надання всіх копій документів для проведення планової перевірки є досить обтяжливою для арбітражного керуючого, оскільки, зазвичай, у Повідомленні про проведення планової виїзної перевірки визначено місце проведення перевірки – офіс арбітражного керуючого, звертаю увагу, що всі документи знаходяться за місцезнаходженням офісу арбітражного керуючого і можуть бути надані в оригіналі для огляду комісії під час проведення планової виїзної перевірки, у разі необхідності комісія вправі запросити копії тих документів, які будуть необхідні, як то передбачено абз. 3,4 п. 1 р. ІІІ Порядку здійснення контролю за діяльністю арбітражних керуючих, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 06.12.2019 № 3928/5, а саме Голова та члени комісії під час проведення перевірки мають право отримувати від арбітражного керуючого, інших фізичних та юридичних осіб необхідні для проведення перевірки документи; одержувати від арбітражного керуючого письмові пояснення з питань, що виникають під час перевірки.

Враховуючи наведене, надання абсолютно всіх документів арбітражного керуючого за перевіряємий період є обтяжливим не лише для арбітражного керуючого, а і для співробітників територіальних управлінь юстиції, оскільки, більшість отриманих від арбітражного керуючого документів, щодо ведення ним справ, не обов’язкові до зберігання у документах планової перевірки органами контролю, достатньо обмежитися їх оглядом у офісі арбітражного керуючого під час проведення планової перевірки, а запросити копії лише тих документів, які на думку перевіряючих доцільно долучити до матеріалів перевірки.

Такі дії оптимізують час і арбітражного керуючого під час підготовки до планової перевірки, і співробітників територіальних управлінь юстиції під час проведення перевірки.

Підсумовуючи все вищенаведене, пропозиція до органу контролю, переглянути підхід співробітників територіальних управлінь юстиції під час підготовки до проведення планової перевірки та не запитувати у арбітражного керуючого всі документи поточного діловодства та архіву арбітражного керуючого за період з дати початку проведення попередньої планової перевірки до поточної перевірки, а ознайомлюватися з цими документами безпосередньо в офісі арбітражного керуючого під час проведення планової перевірки.

Ну і на сам кінець, взагалі, динаміка взаємодії арбітражних керуючих з територіальними управліннями юстиції є більш позитивною, аніж негативною.

Коментарі
Додати коментар