До статей

Воєнний стан. Що робити бізнесу?

28 лютого, 2022
Думки
Воєнний стан. Що робити бізнесу?

Матеріал підготувала керуюча партнерка адвокатського об’єднання «JK LAW», адвокат Юлія Курило.

В Україні військовий стан. Війна торкнулася кожного. Це моторошно і сумно, про готовність відбивати атаки звітує ЗСУ, а от про що слід попіклуватися бізнесу в умовах військового стану, пропоную замислитися.

Цей матеріал адресований перш за все тим компаніям, які ведуть зовнішньо-економічну діяльність. Є декілька важливих кроків, які в будь-якому разу потребують вчинення, задля захисту своїх інтересів в складній ситуації.

По-перше, констатуємо неможливість здійснення платежів у іноземній валюті по зовнішньоекономічних контрактах. Це сталося через обмеження, які запровадив НБУ своєю постановою № 18.02.2022 року.

Якщо ви планували платіж, і строки виконання зобов’язань підходять необхідно здійснити наступні прості кроки:

  1. Повідомити вашого контрагента каналами спілкування, які передбачені в зовнішньо-економічному договорі, про неможливість виконати зобов’язання перед контрагентом. В будь-якому випадку сповіщення телефоном буде не достатньо. Ваше повідомлення має бути у письмовому вигляді. Якщо листування відбувається шляхом обміну листами засобами електронної пошти раджу використовувати адреси керівників компанії контрагента, та менеджера відповідального за проект. Обов’язково зателефонуйте, переконатися, що лист отримано. 
  2. Запропонуйте контрагенту укласти додаткову угоду та відстрочити платіж. Строки такого відстрочення обговорюйте з врахуванням позиції вашого контрагента.
  3. За відсутності згоди на відстрочення розрахунків, уважно прочитайте ваш контракт та ту частину, яка стосується форс-мажорної обставини! Невиконання контракту в частині платежу через заборону розрахунків є форс-мажорною обставиною, що звільняє від відповідальності за невиконання (наприклад пені чи вимоги про відшкодування збитків ). Проте застосувати це застереження слід правильно. Зазвичай порядок дій в такому випадку регламентований в контракті. Якщо ні, не біда! Важливо пам’ятати, що вам необхідно в обов’язковому порядку підтвердження настання форс-мажорної обставин у вигляді довідки Торгівельно-промислової палати України. Звичайно, що в умовах війни отримання такої довідки може бути утруднено. Тож довідку необхідно отримати за першої можливості.

Якщо ви мали зобов’язання з постачання товару, та вимушено припинили виробництво, чи через військовий стан ви не можете організувати перевезення через військові дії, пункти 1 та 2 стають для вам не менш актуальними. Не чекайте останнього дня виконання зобов’язання, найближчим часом письмово (найкраще засобами електронної пошти із дотриманням рекомендацій вище) повідомите контрагента про неможливість постачання товару за контрактом.

Це також дуже важливо фіксувати документально факт неможливості виконання зобов’язання. Якщо перевізник відмовляється надавати транспорт – вимагаєте письмового підтвердження. Якщо згорів склад, вимагайте від МЧС точного опису змісту складу, якщо припинили виробництва через небезпеку, складіть акт, та отримайте в місцевому МЧС довідку про те, що небезпека дійсно існувала. Не покладайтесь на те що факт російської агресії нібито всім відомий. Якщо з об’єктивних причин не можете отримати документи від третіх осіб, фотографуйте, робіть відео, складайте акти.

Основний принцип, якого слід дотримуватися у відносинах за зовнішньо-економічним контрактом, і які очікувані від учасників міжнародних торгівельних відносин такій ситуації -розумні заходи для запобігання збільшення шкоди.  Тож завчасне та конструктивне спілкування з вашими іноземними партнерами буде запорукою якісного відновлення торгівельних стосунків коли війна припиниться.

І на останок, я розумію, що не на часі зараз можуть здаватися будь-які дії із наведення ладу у документах, проте це необхідний гігієнічний мінімум, до виконання якого потрібно приступити за першої можливості.

Війна – форс-мажорна обставина, проте вміння користуватися цим інструментом захисту знадобиться! Шануймося та підтримуємо один одного!            

Коментарі
Додати коментар