До новин

Керівництво збанкрутілих банків боїться повертатися на високі посади

10 червня, 2015
Банкрутство фінустанов
Керівництво збанкрутілих банків боїться повертатися на високі посади

Багато колишніх топ-менеджерів збанкрутілих банків не хочуть повертатися на керівні посади, оскільки побоюються законодавчого посилення відповідальності.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на проекті Фінансового клубу «50 провідних банків України-2015».

«Тепер бути керівником банку не тільки престижно, але й небезпечно, так як за дії акціонера тобі доведеться відповідати своїми активами і свободою, - повідомив колишній топ-менеджер одного з найбільших банків. - Тому зараз я відповідаю відмовою на пропозиції про роботу від акціонерів банків».

На ринку праці позиції керівників збанкрутілих банків вважаються слабкими, навіть якщо їх провини у трагедії немає.

«Роботодавець хоче бачити у резюме історії успіхів, а не поразок, тим більше на вузькому ринку праці, - зазначає глава київського офісу рекрутингової компанії Amrop Віктор Яковенко. - При виникненні найменших сумнівів, не кажучи вже про банкрутство банку, в чистоті репутації здобувача рішення буде прийнято не на його користь».

«Я поки не готовий говорити про своє майбутнє місці роботи», - відповів екс-голова правління банку «Надра» Дмитро Зінков. Аналогічну відповідь дав і екс-керівник Віейбі Банку Денис Мальцев: «Нічим не займаюся. Щотижня закривається по кілька банків, тому перспективи на цьому ринку дуже слабкі».

Втім, є й винятки із загального правила, відзначає Фінансовий клуб. Є унікальні біографії банкірів, серед яких, наприклад, Петро Пекур, 31-річний заступник голови правління банку «Національний кредит», який на минулому тижні було віднесено Національним банком до категорії неплатоспроможних. Свою посаду в «Національному кредиті» Пекур зайняв 3 березня 2014 року.

Саме Пекур був виконуючим обов'язки голови правління Брокбізнесбанку перед введенням в установу тимчасової адміністрації. За фактами фінансових зловживань у Брокбізнесбанку відкрито кримінальне провадження. Наприкінці травня минулого року Міністерство внутрішніх справ оголосило в розшук члена спостережної ради банку Бориса Тимонькіна: в кінці лютого 2014 року він виїхав на лікування до Франції і в Україну ще не повернувся. У розшук оголошений також 30-річний Олександр Динник, призначений наглядовою радою на посаду голови правління Брокбізнесбанку.

Примітно, що раніше Пекур Петро працював у харківському Реал Банку, який, як і Брокбізнесбанк, контролювався Сергієм Курченком. Обидва банки збанкрутували одночасно. До цього Петро Пекур трудився Партнер Банку (пізніше перейменованому в Конверсбанк, а потім - в Міський комерційний банк), який зараз знаходиться в процесі ліквідації. Цікаво також, що в 2002-2009 роках пан Пекур працював в Укрпромбанку, який збанкрутував у 2009 році. Однак голова наглядової ради і співвласник банку «Національний кредит» Андрій Оністрат не побоявся взяти на роботу менеджера з таким послужним списком.

Деякі менеджери Брокбізнесбанку встигли покинути його незадовго до краху. Наприклад, колишній заступник голови правління банку Сергій Холод перебрався в правління ВТБ Банку. Скарбник Сергій Каменяр і «корпоративщик» Леонід Рибін увійшли в оновлене правління Платинум Банку. А Тетяна Сотникова, екс-заступник голови правління Брокбізнесбанку, влаштувалася на роботу в кредитну установу з іноземним капіталом - Піреус Банк. Також примітним кадровим призначенням минулого року став перехід ще одного колишнього голови правління збанкрутілого Брокбізнесбанку Ігоря Францкевича на посаду голови наглядової ради Енергобанку, який у лютому ввели тимчасову адміністрацію.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ вдосконалив вимоги до пов'язаних з банками осіб.

Коментарі
Додати коментар