До новин

У ФГВФО розповіли про особливості процедури банкрутства банків

22 березня, 2019
Банкрутство фінустанов
У ФГВФО розповіли про особливості процедури банкрутства банків

Про особливості та переваги процедури ліквідації банків у порівнянні з ліквідацією юросіб заступниця директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут розповіла в рамках бутік-конференції з питань банкрутства.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Світлана Рекрут та директор департаменту управління активами Фонду Ольга Білай взяли участь у роботі круглого столу «Банкрутство та відновлення платоспроможності в банківській сфері. Судовий аспект».

Значну увагу під час заходу було приділено визначенню особливостей банкрутства та ліквідації юридичних осіб і банків, їх порівнянню та можливості уніфікації.

Як зауважила Рекрут, в цілому, процедури ліквідації юросіб та банків мають багато спільних рис, за винятком нюансів, пов’язаних зі специфікою активів фінустанов.

«Чи можна ліквідовувати банки за загальною процедурою? У світі існує така практика. Проте в більшості країн, залежно від організації контролю банківської системи та процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку, процедура їх ліквідації знаходиться у компетенції таких установ як Фонд чи Нацбанк. Крім того, у світі значно поширена практика початку процедури ліквідації банку лише за рішенням суду. Фонд ще у 2012 році в період реформування системи гарантування неодноразово порушував питання запровадження такої процедури й в Україні, проте не знайшов підтримки цієї ініціативи. Хоча це дозволило б під час ліквідації неплатоспроможних банків уникнути значної кількості проблем, пов’язаних з оскарженням власниками цих установ рішення про їх виведення з ринку», - відзначила Рекрут.

Питання можливості впровадження процедури повернення на ринок банків, визнаних раніше неплатоспроможними, викликало особливо бурхливу дискусію серед учасників заходу. Його актуальність зумовлена тим, що наразі власники кількох банків у судовому порядку намагаються оскаржити рішення про їх ліквідацію.

Як зауважила С. Рекрут, чинним українським законодавством не передбачено процедури повернення банків на ринок. «Так, зараз існують прецеденти, коли власники банків у судовому порядку намагаються оскаржити рішення про їх ліквідацію. Але якщо проаналізувати перелік цих установ, то переважно це ті структури, які мали бути виведені з ринку ще задовго до ухвалення відповідного рішення. До того ж навряд чи власники цих банків насправді мають намір повернути їх на ринок. Єдина їх мотивація – це бажання повернути контроль над активами та продати їх. Повертати ж Фонду витрачені мільярди гривень на відшкодування вкладникам і кредиторам цих установ коштів, ці власники наміру не мають», - підкреслила заступниця директора-розпорядника Фонду.

У свою чергу, О. Білай заначила, що, відповідно до чинного законодавства, одне із ключових завдань Фонду полягає у захисті прав всіх кредиторів неплатоспроможного банку. «Фонд має збалансовано підходити до захисту інтересів кредиторів, почергово задовольняючи їх вимоги. У більшості ж випадках, на жаль, серед кредиторів починається перетягування ковдри, що значно ускладнює їх співпрацю з Фондом», - констатувала директор департаменту.

Додатковою перевагою процедури ліквідації неплатоспроможних банків, за словами С. Рекрут, є те, що ліквідатором банку є Фонд, який делегує свої повноваження уповноваженій особі, яка фактично є виконавцем рішень, ухвалених колегіальними органами Фонду.

Коментарі
Додати коментар