До новин

Суд розпочав санацію компанії нардепа Клімова

28 березня, 2019
Санація
Суд розпочав санацію компанії нардепа Клімова

Госпсуд Одеської області 20 березня в рамках справи про визнання банкрутом ТОВ “Укрбудспецтех” ввів процедуру санації компанії строком на шість місяців - до 6 вересня 2019 року.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Єдиний держреєстр судових рішень.

Згідно з ним, суд зобов’язав керуючого санацією впродовж трьох місяців подати розроблений та схвалений комітетом кредиторів і забезпеченими кредиторами план санації боржника.

Згідно з судовими матеріалами, проти процедури санації виступав Сбербанк, вважаючи її спробою затягування процедури банкрутства боржника.

Провадження в справі про банкрутство ТОВ “Укрбудспецтех” було порушене судом у серпні 2016 року за ініціативою самої ж компанії.

За даними держреєстру, її кінцевий бенефіціар - екс-власник збанкрутілого “Імексбанку”, нардеп Леонід Клімов.

Ухвалою Госпсуду Одеської області від 11.12.2017 було затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ «Укрбудспецтех», у т.ч. окремо внесені вимоги кредиторів, забезпечених заставою майна банкрута: НБУ - 3,47 млрд грн (перелік відповідних активів - тут); Сбербанку - 1,2 млрд грн; "Імексбанку" - 103,5 млн грн.

Відповідно до судових матеріалів, загальна сума грошових вимог конкурсних кредиторів до ТОВ “Укрбудспецтех” - 5,06 млрд грн, а вартість основних засобів, які не обтяжені іпотекою та/або правами третіх осіб, - 726,7 тис грн.

11.03.2019 Госпсуд Одеської області в рамках справи №916/3200/17 про визнання банкрутом ПАТ “Туристично-виробнича фірма “Чорне Море” (у держреєстрі кінцевим бенефіціаром вказаний Кудінов Ігор Васильович - помічник Л. Клімова) частково визнав грошові вимоги ліквідатора Імексбанку до боржника на суму 290 млн грн як вимоги, забезпечені заставою майна боржника. Разом з тим, суд відхилив вимоги ліквідатора Імексбанку ще на 2,15 млрд грн.

Суд відхилив вимоги ліквідатора Імексбанку на 2,15 млрд грн, оскільки майно компанії, яке було забезпеченням за кредитними зобов’язаннями ТОВ «ТК «Контракт», ТОВ «РТК «Південь-плюс», ТОВ «ВО «Будмонтаж», ТОВ «Бугаз Делюкс» - у зв`язку із розірванням іпотечного договору та договору забезпечення - “вибуло з власності АТ «ТВФ «Чорне море»”.

Госпсуд Одеської області в межах цієї справи визнав вимоги Сбербанку до ПАТ “Туристично-виробнича фірма “Чорне Море” на 1,1 млрд грн (четверта черга) та 201 млн грн (шоста черга), а також вимоги НБУ на 3,16 млрд грн як вимоги забезпечені заставою майна боржника (згідно з судовими матеріалами, ПАТ “ТВФ “Чорне море” було майновим поручителем Імексбанку по рефінансуванню).

У лютому-2018 Антимонопольний комітет дозволив українській "дочці" Сбербанку набути у власність два готелі одеської мережі «Чорне море» (пов’язують з Л. Клімовим).

15.01.2015 НБУ ухвалив рішення про віднесення "Імексбанку" до категорії проблемних, а 21.05.2015 – про його ліквідацію.

Нацбанк заявляв, що забезпеченням по кредитам рефінансування для “Імексбанку” виступає в т.ч. стадіон «Чорноморець» та низка об’єктів комерційної нерухомості в Одесі.

Згідно з судовими матеріалами, загальний обсяг вимог НБУ до “Імексбанку” по рефінансуванню, який був визнаний Фондом гарантування, - 3,47 млрд грн.

14.12.2018 Приморський райсуд м. Одеси відмовився задовольнити позов НБУ до нардепа Леоніда Клімова (в справі №522/179/16-ц) про стягнення як з поручителя “Імексбанку” 310 млн грн заборгованості за стабілізаційним кредитом від 28.11.2014, а також скасував арешт майна Л. Клімова (у т.ч. легковий автомобіль ВАЗ-2109, 1989 року випуску; акції у ПрАТ «Футбольний клуб Чорноморець», ПрАТ «Інвестиційна компанія «Примор’є-Інвест», ПАТ «Чорноморська транспортна компанія», АТЗТ «Центральний універмаг», ПрАТ «Страхова компанія «Примор’є», ПАТ «Спецавтоматика»).

Таке рішення суд обгрунтував тим, що НБУ подав позов до Л. Клімова із запізненням - 06.01.2016, тоді як строк дії поруки закінчився 27.11.2015 (останній день шестимісячного строку, передбачений законодавством для пред’явлення вимог після початку процедури ліквідації “Імексбанку”).

27.02.2019 Південно-західний апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Фонду гарантування, що діє як ліквідатор Імексбанку, та залишив без змін ухвалу Госпсуду Одеської області від 10.12.2018 (у справі №916/2733/18), якою скаржнику було повернуто позовну заяву до колишніх бенефіціарів і топ-менеджерів Імексбанку (серед них - Л. Клімов) про стягнення 18,98 млрд грн заподіяної шкоди, яка, за версією ФГВФО, була спричинена Імексбанку діями вказаних пов`язаних з банком осіб під час вирішення питання “щодо реалізації кредитної політики за 76 кредитними договорами".

За даними ФГВФ, на 01.01.2019 вкладникам “Імексбанку” в межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 4,2 млрд грн (95,5% запланованих виплат). Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку складає 9,3 млрд грн.

Фонд повідомляв, що оціночна вартість активів "Імексбанку" становить менше 15% від суми, зафіксованої у бухгалтерській звітності банку: у той час, як «на папері» вартість активів, включених до ліквідаційної маси, складає 14,95 млрд грн, чотири незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 2,1 млрд грн.

За даними Фонду, 90% корпоративних кредитів в "Імексбанку" - інсайдерські. Йдеться про 13,1 млрд грн. Єдине забезпечення за половиною портфелю – стадіон в Одесі ("Чорноморець").

ФГВФО констатував, що за кілька місяців до визнання "Імексбанку" неплатоспроможним з нього були виведені високоліквідні застави (у т.ч. нерухомість біля моря) по 41 кредиту юросіб-інсайдерів. Замість цього єдиним забезпеченням за договорами на суму 8,3 млрд грн став футбольний стадіон, тоді як незалежні оцінювачі оцінили його на рівні 1,2 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар