До новин

Виведення банківських активів через суди має системний характер - ФГВФО

16 квітня, 2019
Банкрутство фінустанов
Виведення банківських активів через суди має системний характер - ФГВФО

Навмисний зрив продажів активів неплатоспроможних банків через судові позови, а також оскарження рішень щодо ліквідації мають системний характер.

Про це розповів заступник директора-розпорядника ФГВФО Віктор Новіков, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За його словами, спроби через суди скасувати ліквідацію потрібні колишнім акціонерам та топ-менеджерам банків для «відбілювання» ділової репутації, а зривом продажів через суди вони та/або інші зацікавлені особи намагаються вивести найбільш ліквідні активи, що залишилися після визнання банків неплатоспроможними.

Так, наприкінці березня цього року Шостий апеляційний суд фактично залишив в силі рішення Окружного адміністративного суду м. Київ від 27.12.2018 щодо відміни ліквідації банку ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК». У свою чергу, Фонд подав касаційну скаргу до Верховного Суду України. Однак ризик полягає в тому, що поки буде розглядатися справа (оскільки рішення Шостого апеляційного адміністративного суду вступило в силу), Фонд може втратити контроль над банком. Зокрема, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців може бути внесене рішення про зміну керівника банку (наразі цю посаду займає уповноважена особа Фонду на ліквідацію банку. Внаслідок судової тяганини навколо банку «Хрещатик» Фонд був змушений на початку квітня призупинити виплати вкладникам гарантованої суми відшкодування.). Нагадаємо, Фонд виплатив вкладникам 2,73 млрд грн в межах гарантованої суми. Загальні вимоги кредиторів усіх черг складають 6,17 млрд грн, з яких погашено лише 1,1 млрд грн. Рішенням виконавчої дирекції Фонду тимчасову адміністрацію в ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК» було запроваджено 5 квітня 2016 року, а процедуру ліквідації розпочато 6 червня 2016 року.

Також нещодавно ФГВФО не зміг оформити результати аукціону з продажу пулу активів АТ «ДЕЛЬТА БАНК», ціна продажу яких склала 906,2 млн грн. Причиною зриву аукціону стала ухвала того ж таки Окружного адміністративного суду м. Київ, якою було задоволено клопотання ТОВ «ФК «Октант» про заборону вчиняти будь-які дії з проведення та оформлення результатів електронних торгів для продажу лоту. Оскільки кошти від продажу активів банків, що ліквідуються, спрямовуються на задоволення кредиторських вимог, через зрив аукціону кредитори АТ «ДЕЛЬТА БАНК» фактично втратили можливість отримати 906,2 млн грн. Нагадаємо, тимчасову адміністрацію в АТ «ДЕЛЬТА БАНК» було запроваджено 3 березня 2015 року, ліквідацію розпочато – 5 жовтня 2015 року. Станом на 1 березня 2019 року вкладникам банку було виплачено 15,7 млрд грн в межах гарантованої суми. Загальна сума вимог кредиторів АТ «ДЕЛЬТА БАНК» складає майже 54,0 млрд грн, з яких погашено тільки 8,5 млрд грн.

Крім того, Віктор Новіков розповів і про інші гучні справи: судову тяганину навколо активів АТ «ІМЕКСБАНК», пов’язаних зі стадіоном «Чорноморець» в м. Одеса, та успішний кейс із відстоювання права власності ПАТ «БАНК ФОРУМ» на активи, пов’язані з кредитними зобов’язаннями мережі АЗС групи компаній WOG.

Коментарі
Додати коментар