До новин

Гонтарева розповила, що робитиме НБУ з повернутими на ринок банками-банкрутами

25 квітня, 2019
Банкрутство фінустанов
Гонтарева розповила, що робитиме НБУ з повернутими на ринок банками-банкрутами

У разі ухвалення рішень судів про незаконність виведення з ринку збанкрутілих банків, Національному банку залишиться такі банки лише ще раз ліквідувати.

Про це повідомила колишня голова НБУ Валерія Гонтарева, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Громадське».

«Повернути можна все, що завгодно рішеннями цих продажних судів. Це можна. Ви розумієте», — повідомила Гонтарева.

Вона порівняла збанкрутілі банки, які через суди доводять начебто незаконність свого виведення з ринку та ліквідації, з мексиканською нареченою-скелетом (образ, який використовують на День мертвих, що святкується у Мексиці та низці країн Латинської Америки).

«Ну ось її можна підкотити, надягти на неї фату, нафарбувати, але якщо там нема капіталу, нема грошей, нема ніяких активів, то що центральний банк має зробити з таким банком? Ще раз ліквідувати», — повідомила Гонтарева.

Зазначимо, що за час перебування Гонтаревої на посаді голови НБУ в Україні стався пік «банкопаду». З ринку було виведено (тобто визнано неплатоспроможними) понад 80 банків, більшість з яких були пов’язані з українськими олігархами. Наразі деякі банки через суди намагаються визнати рішення про визнання неплатоспроможності незаконним, проте в законодавстві України не існує механізму повернення банків на ринок.

13 березня 2018 року Верховний суд визнав виведення банку «Хрещатик» з ринку незаконним. Проте банку не повернули ліцензію та не відновили його діяльність, оскільки не існує законодавчого механізму повернення банку на ринок.

3 квітня стало відомо, що вкладникам банку «Хрещатик» припинили повертати депозити, бо суд визнав його ліквідацію незаконною.

Раніше у Фонді гарантування вкладів повідомляли, що напередодні банкрутства з банку «Хрещатик» вивели 2,3 мільярда гривень.

Коментарі
Додати коментар