До новин

НБУ б’є на сполох: клієнти 5 банків проводять підозрілі операції на понад 3,7 млрд грн

25 квітня, 2019
Банкрутство фінустанов
НБУ б’є на сполох: клієнти 5 банків проводять підозрілі операції на понад 3,7 млрд грн

Національний банк України у I кварталі надав правоохоронним органам відомості, що можуть свідчити про організовану злочинну діяльність та використовуватися для виявлення, припинення та попередження такої діяльності.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу регулятора.

Ці дані були отримані під час здійснення перевірок з питань фінансового моніторингу та щодо дотримання валютного законодавства (далі – валютний контроль).

Так, станом на 31 березня 2019 року до правоохоронних органів надіслано за результатами:

  • перевірок з питань фінансового моніторингу – 4 листи з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів 5 банків на загальну суму понад 3,7 млрд грн.
  • аналізу валютних операцій – 1 лист з інформацією про банк щодо обсягів експортних операцій його клієнтів (понад 16 млрд грн) та можливого ненадходження виручки за експортовану продукцію, що може свідчити, зокрема, про порушення вимог Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті".

До Національного антикорупційного бюро України надіслано одне повідомлення з відомостями, що можуть свідчити про кримінальні правопорушення або використовуватися для попередження, виявлення, припинення і розслідування кримінальних правопорушень, віднесених законом до підслідності цього бюро.

Також за результатами валютного нагляду Національний банк інформував правоохоронні органи про масштабні фінансові операції клієнтів одного банку на загальну суму понад 340,7 млн грн та 105,6 млн доларів США.

Здебільшого надана до правоохоронних органів інформація стосувалася проведення клієнтами банків фінансових операцій, характер або наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку, здійсненням фіктивного підприємництва, уникненням оподаткування.

Крім того, у минулому кварталі Національний банк відповідно до Договору про співробітництво та обмін інформацією із Державної службою фінансового моніторингу України надавав спеціально уповноваженому органу на постійній основі інформацію, одержану під час здійснення нагляду у сфері фінансового моніторингу, що може бути пов’язана з підозрою у легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванні тероризму та фінансуванні розповсюдження зброї масового знищення.

Нагадаємо, Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) у своєму звіті зазначив, що Україна є надійною юрисдикцією у питаннях боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, а також звернув увагу на високий рівень регуляторної та наглядової діяльності за банківським сектором.

Коментарі
Додати коментар